Adana'da böbrek hastalığı nedeniyle organ nakli sırası bekleyen 37 yaşındaki Arzu Tavsamaz, parasızlık yüzünden cep telefonunu sattığını; kendisine ulaşılamayınca, 4 kez uygun böbrek nakli şansını kaçırdığını söyledi
Tek başına yaşayan ve 13 yıldır böbrek rahatsızlığı çeken Arzu Tavsamaz, Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde 1.5 yıl tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Hastane yetkilileri, Tavsamaz’ın bilgilerini Organ Nakil Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bildirdi. Tavsamaz, sistem üzerinden kendisine uygun böbrek için sıraya girdi.
Bu arada belirli günlerde diyalize giren ve günü birlik işlerde çalışarak geçinmeye çalışan Tavsamaz, geçen eylül ayında kalınca cep telefonunu sattığını söyledi. Bir süre kimsenin ulaşamadığı Tavsamaz’a bu süre içinde 4 kez uygun böbrek çağrısı yapıldı. Ancak iddiaya göre Tavsamaz’a ulaşamayan yetkililer, böbreği başkasına naklettirmek zorunda kaldı.
Çok zor durumda olduğunu ve dün diyalizden çıktıktan sonra evine giderken düştüğünü söyleyen Tavsamaz, "Zor günler geçiriyorum. Böbrek hastasıyım. Kimsem olmadığı için tek başıma yaşıyorum. Geçen ay cep telefonumu sattığım sırada 4 kez uygun böbrek çıktığı halde bana ulaşamamışlar. Bu yüzden nakil yapılamadı. Bunu hastaneye gittiğimde öğrendim. Ben de tekrar para buluşturup, bir cep telefonu aldım. Şimdi 5’inci böbrek için bekleyeceğim" dedi.
HASTA BİR KAÇ KEZ BÖBREK NAKLİNİ KAÇIRDI
Organ Nakil Bölge Koordinasyon Merkezi Başhekimi Dr. Nezahat Bingöl, böbrek hastası Arzu Tavsamaz’ın yakınmasını incelediklerini, bir kaç kez böbrek nakli şansını kaçırdığının anlaşıldığını söyledi. Çukurova Üniversitesi Organ Nakil Merkezi’nin Arzu Tavsamaz’ı en son eylül ayında bulunan böbrek için aradığını belirten Bingöl şöyle konuştu:
"Hastaya bir türlü ulaşılamamış. Nakil merkezi hastaya ulaşmak için her yolu denemiş. En son eylül ayında aranmış. Ancak bir türlü ulaşılamamış. Hatta nakil merkezinde görevli arkadaşlar, Arzu Tavsamaz’ın diyalize girdiği merkeze ulaşıp telefonunu istemişler. Hasta bu bilgiyi alınca bize başvurup telefon kartını yeni bir telefona taktığını söylemiş."
Dr. Nezahat Bingöl, organ için nakil bekleyen kişilerin telefon değiştirmeleri durumunda mutlaka bilgilendirme yapmaları gerektiğini söyledi. Kadavradan organ çıktıktan sonra sırada bekleyenlerden uygun olanların hemen seçilerek, bu kişilerden en uygun olanına ulaşılmaya çalışıldığını belirten Bingöl, "Organ bulunduktan sonra, nakledilecek kişiye hemen ulaşılmaya çalışılır.
Çünkü organ ne kadar çabuk nakledilirse o kadar uygun olur. Yoksa ya organ uyum sağlamaz, ya da hasta kaybedilebilir. Bu yüzden organ bekleyen kişiler telefon değiştirmeleri durumunda mutlaka bilgilendirme yapmalıdır. Eğer aranan kişiye ulaşılamazsa bir sonraki kişi aranır" diye konuştu.