GÜNCEL

Pompa Sistemleri, İklim Krizi ile Mücadelede Kritik Rol Oynuyor

Pompa sektörünün öncü markası Masdaf, 22 Nisan Dünya Günü kapsamında yaptığı açıklamada; dünyadaki elektrik enerjisi talebinin yüzde 20'sinden fazlasını oluşturan pompa sistemlerinin iklim krizi üzerindeki etkisine dikkat çekti.

22 Nisan 2023 Saat: 12:09
Pompa Sistemleri, İklim Krizi ile Mücadelede Kritik Rol Oynuyor
Pompa Sistemleri, İklim Krizi ile Mücadelede Kritik Rol Oynuyor

İklim krizinin dünyamız üzerindeki olumsuz etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Şaşıran mevsimler, dünyanın birçok noktasında yükselen deniz seviyesi, erozyon ve orman yangınları, iklim krizi nedeniyle dünyamızın karşı karşıya kaldığı sorunlardan sadece bazıları...

Sorununun merkezinde yer alan enerji ise küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor. Enerji tüketiminin yoğun olduğu şehirler, iklim krizinde önemli rol oynuyor. Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı’nın (UN-Habitat ) raporuna göre, şehirler, dünya enerjisinin yüzde 78'ini tüketiyor ve sera gazı emisyonlarının yüzde 60'ından fazlasını üretiyor.

Pompalar, tasarruf önlemleri kapsamında değerlendiriliyor

Dünyanın dört bir yanındaki şehirler, iklim krizi ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla önlemler almaya başladı. Dünyadaki elektrik enerjisi talebinin yüzde 20'sinden fazlasını oluşturan ve bazı endüstriyel tesis operasyonlarında enerji kullanımının yüzde 25 ila yüzde 90'ından sorumlu olan pompa sistemleri de şehirlerin enerji tasarrufu kapsamında değerlendirdiği konular arasında yer alıyor.

ABD Enerji Bakanlığı tarafından yapılan araştırma da bu konunun önemini gözler önüne seriyor. Araştırma, bir endüstriyel tesisin elektrik maliyetlerinin yüzde 16'sının pompa sistemlerinden kaynaklandığını gösteriyor. Sadece bu sonuç bile pompa sistemlerinin enerji verimliliğinin artırılmasında ne denli önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

“Binalarda, endüstride ve altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinde ve atık su uygulamalarında kullanılan pompa sistemlerinin ilk satın alma fiyatı, tüm kullanım ömrü boyunca oluşturduğu işletme maliyetinin küçük bir kısmını oluşturuyor” diyen Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, akıllı pompa teknolojilerinin sağladığı enerji tasarrufuna dikkat çekti:

“Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecini destekliyoruz”

“Bir binanın veya bir fabrikanın pompa sistemlerini, yüksek verimliliğe sahip yeni bir tasarımla değiştirmek, enerji tüketimini yüzde 20’lere varan oranlarda azaltıyor; ancak bazı durumlarda yüzde 50'ye varan tasarruf da sağlanabiliyor. Böylece pompa sistemi, 1 ila 3 yıl arasında kendisini amorti ediyor.

Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasında önemli rol oynayan pompa teknolojilerimiz ile aynı zamanda CO2 emisyonlarının azaltılmasını hedefleyerek, “Avrupa Yeşil Mutabakatı / Green Deal” sürecini de destekliyoruz.

Doğru pompa seçimi önemli

Endüstriyel tesislerde, işletmelerde ve konutlarda tüketilen enerjiden tasarruf edebilmek için doğru pompa seçimi yapılması ve böylece sistemin yüksek verimde çalışmasının sağlanması gerekiyor. Doğru pompa seçiminin ise alanında uzman mühendisler tarafından yapılması gerekiyor. Seçim yapılırken pompanın doğru boyutlandırılması, enerji sarfiyatının düşürülmesinde önemli rol oynuyor. Frekans kontrol cihazları ile Mod-Bus veya Bacnet haberleşme protokolü üzerinden pompa sistemlerine anlık erişim imkânı sağlamak da enerji kaynaklarının verimli yönetilmesine katkı sağlıyor. Uzaktan erişim özelliği ile fazladan boyutlandırılmış bir sistemde hızın yüzde 20’sinin düşürülmesi dahi enerjiden yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Böylece kontrol edilebilir akıllı pompa teknolojileriyle sağlanan sistem verimliliği ile; sanayide, işletmelerde ve konutlarda ki enerji giderlerinden tasarruf etmek mümkün hale geliyor.

Masdaf olarak; mühendislik kabiliyetimiz ve akıllı pompa çözümlerimiz ile dünya genelindeki iş ortaklarımıza verimli çözümler sunmanın yanı sıra iklim krizi ile mücadelede de önemli rol oynuyoruz”. dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑