Günlerdir gündemden düşmeyen Kiev yakınlarındaki konvoyun yeni uydu görüntüleri, Rus işgalcilerin bazılarının ormanlık alanlara yeniden konuşlandırıldığını gösterdi. Facebook'ta artık 'Vladimir Putin'e ölüm' demek serbest. Rus birlikleri bu sabah ül
09.30 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, son iki günde 100 bin insanın çatışmaların olduğu kentlerden tahliye edildiğini açıkladı. Zelenskiy'nin verdiği bilgilere göre, Perşembe günü tahliye edilenlerin sayısı 40 bini geçti. Bunların çoğunun başkent Kiev'in etrafındaki yerleşim yerleri ile kuzeydoğudaki Sumi ve doğudaki İzyum'dan tahliye edildiği belirtiliyor.
Zelenskiy gece yarısı yayınladığı görüntülü mesajda Rusya'nın Mariupol ve Volnavaha'da ise tahliye koridorları oluşturulmasını engellediğini ifade etti. Rus ordusunun Mariupol'de bir kaçış koridoruna saldırı düzenlediğini belirten Zelenskiy, "Rus birlikleri ateşi kesmedi. Yine de Mariupol'e gıda, su ve ilaç taşıyan bir araç konvoyu gönderilmesi kararını verdim. Ancak işgalciler bu koridorun geçeceği yerde bir tank saldırısı başlattı" dedi.
Azak Denizi kıyısında yer alan ve stratejik önemi yüksek olan Mariupol'de insanlar 10 gündür abluka altında bulunuyor. Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko Rus savaş uçaklarının perşembe günü kentteki yerleşim yerlerini '30 dakikada bir' bombardımana tuttuğunu ve 'sivilleri, yaşlıları, kadın ve çocukları öldürdüğünü' söyledi. Yardım kuruluşları kentte durumun dramatik bir hal aldığını ve yaklaşık 300 bin sivilin kentte su ve elektrik olmadan hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını belirtiyor.
09.25 : Ukrayna Devlet Başkanı'nın ekonomi danışmanı Oleg Ustenko savaşın sürmesi halinde dünyanın açlık kriziyle karşılaşabileceğini söyledi. Alman ekonomi dergisi Wirtschaftswoche'ye konuşan Ustenko, "Ekin için bize en fazla bir hafta kalıyor. Eğer savaş o zamana kadar sona ermezse dünyanın bir gıda sorunu olur" dedi.
Rusya ve Ukrayna dünyanın büyük buğday ihracatçıları arasında. Ukrayna'daki savaş küresel tahıl piyasasında buğday fiyatlarının son günlerde rekor seviyeleri görmesine neden oldu.
"Eğer (buğday) gönderemezsek o zaman uluslararası piyasalarda fiyat yükselir" diyen Ustenko, "Dünyanın, özellikle Afrika ülkelerinde insanların nasıl besleneceği konusunda bir karar vermesi gerekir" ifadesini kullandı.
Ustenko ayrıca, savaşın sona ermesi için Rus petrol ve doğal gazına ambargo konulması gerektiğini savundu ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bu adımı atmayı reddediyor.
09.20 : ABD ve İngiltere, Rusya'yı sahte haber üreterek, Ukrayna'da olası bir kimyasal saldırı için zemin yaratmaya çalışmakla suçluyor.
Moskova'nın bir delil ortaya koymadığı iddiaya göre ABD, Ukrayna'da biyolojik silah geliştiriyor. Beyaz Saray iddialar için 'saçmalık' yanıtını verdi.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de Moskova'nın iddiasını yalanladı.
Rusya ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni bu iddiasını görüşmek üzere Cuma günü toplantıya çağırdı.
08.10 : Ukrayna Hava Kuvvetleri, Perşembe günü işgalci Rus ordusuna ait 10 savaş uçağının vurulduğunu ve iki büyük konvoyun da yok edildiğini duyurdu.
Resmi açıklamaya göre, Rusya Su-25 ve Su-24 savaş uçaklarını Perşembe günü kaybetti. Düşürülen jetlerden biri, omuzdan ateşlenen Stinger füzesiyle vuruldu.
Moskova'dan savaş uçaklarına ilişkin bir yorum yok, Ukrayna'nın açıklamaları ise bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.
08.00 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, yeni silah altına alınan sivillerin Rus askerleri ile savaşmak için cephe hattına gönderilmeyeceğini duyurdu.
Savunma Bakanı Alexei Reznikov, "Bunun anlamı yok. Ordumuz düşmanları iyi eğitimli olduğu için durdurabiliyor" dedi.
Reznikov, yedek kuvvetlerin orduyu konumları konusunda sürekli bilgilendirmesini istedi. Bölgesel savunma birlikleri ismiyle kurulan askeri organizasyona şu ana dek 100 bin sivilin katıldığı belirtiliyor.
Bakan Reznikov, 200 bin Ukrayna vatandaşının da savaşta yardım etmek için ülkeye geri döndüğünü söyledi.
07.55 : Rus ordusu, işgalin on altıncı gününde ilk kez Lutsk, Ivano-Frankivsk ve Dnipro kentlerine saldırılar düzenledi. Yerel medya, ülkenin kuzeybatısındaki Lutsk ile merkezindeki Dinyeper nehrinin kıyısında yer alan Dnipro'da bu sabah patlamalar gerçekleştiğini bildiriyor.
Söz konusu iki şehirde patlamalar duyulurken, Ukrayna genelinde birçok kentte hava saldırı sirenleri çaldı.
Uluslararası haber ajansları, Lutsk ve Dnipro'daki saldırıları 'acil' koduyla dünyaya duyurdu. Dnipro'daki hava saldırısında en az bir kişinin öldüğü bildiriliyor.
BBC Ukrayna servisi Lutsk kentinde bir havalanının vurulduğunu bildiriyor. Aynı saldırıda, bir jet motoru bakım ve tamir fabrikasının da vurulduğuna ilişkin haberler var.
BBC Ukrayna servisi, bu tesisin Rusya’nın stratejik hedefleri arasında olduğunu aktarıyor.
Lutsk kenti belediye başkanı da kente yakın havaalanının hedef alındığını doğruladı. Belediye Başkanı Facebook paylaşımıyla "Herkes sığınaklara" mesajını verdi.
Rusya Savunma Bakanlığı, Lutsk'taki bir hava üssü ile güneybatıdaki Romanya sınırına yakın Ivano-Frankivsk'teki hava üssüne çıkarma yaptığını açıkladı.
Lutsk ve Dnipro, daha önce doğrudan top atışlarına hedef olmamıştı.
07.40 : Bir ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı. Aynı yetkili, Rus kuvvetlerin başkentin kuzey batısında 15 kilometre mesafede olduğunu aktardı. Diğer tarafta bir başka Rus birlik de kentin kuzey doğusunda 40 kilometre mesafede bulunuyor.
Günlerdir gündemden düşmeyen konvoyun yeni uydu görüntüleri de yayınlandı. Uydu şirketi Maxar, başkentin kuzey batısındaki Antonov Havalimanı yakınlarındaki konvoyun, dağıtıldığı ve yeniden konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaştı.
Bazı fotoğraflarda birliklerin ağaçlık alanların korumasına girdiği göze çarptı. Araçlar, tanklar ve zırhlı birliklerden oluşan 64 kilometrelik konvoyun kuzeydeki bazı kısımlarının ormanlık alanlara ve Lubyanka kenti yakınlarına yeniden konuşlandığı açık şekilde görüldü.
Maxar, zırhlı birliklerin havalanı çevresindeki kasabalarda manevra halinde görüldüğünü bildiriyor. Ayrıca fotoğraflarda ateşlemeye hazır konumda taşınabilir obüsler dikkat çekici.
Konvoya ait ilk görüntüler 28 Şubat tarihinde yayımlanmıştı. Hareketinin neredeyse durduğu görülen konvoyun, gıda ve yakıt yetersizliği nedeniyle ilerleyemediği kaydedilmişti.
Amerikalı yetkililer, Ukraynalı askerlerin de konvoyu tanksavar füzelerle hedef aldığını bildirmişti.
Rus birliklerinin en önemli hedefi olan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de nüfusun üçte ikisi şehirden ayrıldı. Belediye Başkanı Vitali Klitschko, iki milyon başkentlinin Kiev'i terk ettiğini söyledi.
Belediye Başkanı Klitschko, "Kiev'in her sokağı, her binası ve tüm kontrol noktaları koruma altına alındı" diye konuştu.
Bu arada Kiev Oblasytının kuzey doğusundaki Brovary'de Rus zırhlı birliğine hava saldırısı ile verilen büyük zararın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, kent içinden geçen otoyolda sıkışan tankların üzerine bomba yağıyor.
Görüntüye eşlik eden ses kaydındaki kişi "6. Alayı neredeyse kaybettik. Çok kayıp var" ifadesini kullanıyor.
07.30 : Facebook ve Instagram, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştiriyor.
Buna göre şirket, belirli ülkelerde geçici olarak nefret söylemine izin verecek. Örneğin, 'Rus işgalcilere ölüm' demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak.
Yeniden yapılanma adı altında Meta ismini alan sosyal medya devi, Rus sivillere yönelik benzer söylemlere izin verilmeyeceğini açıkladı.
Sosyal medyada 'Vladimir Putin'e ölüm', 'Lukaşenko'ya ölüm' demek artık ihlal değil.
Bu geçici kural değişimi, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Ukrayna'da geçerli olacak.