BBC'den 4. Yargı paketine ilginç yorum
Türk hükümetinin 4. Yargı Paketi, yurt dışında soru işaretlerini yaratmayı sürdürüyor. “Yeni yargı paketinden sürpriz çıkar mı?” sorusuna yanıt arayan BBC, “Hükümetin 4. yargı paketi, kamuoyunda beklentileri karşılamayınca, gözler tasarının görüşüleceği TBMM'ye çevrildi” dedi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, yeni paketin kamuoyunda beklentileri karşılamayınca, gözler tasarının görüşüleceği TBMM'ye çevrildiğini belirttiği haberinde “Uzun tutukluluk süreleri, tutuklu milletvekilleri sorunu ve İmralı görüşmelerinin önemli kriterlerinden KCK tutuklularının tahliyesini sağlayacak düzenlemelerin, tasarının Meclis'te görüşmelerinde değiştirilebileceği güçlü olasılık olarak seslendirilmeye başlandı” dedi.
'ORTAK ÖNERGE FORMÜLÜ'
Hatta sorunun muhalefetin de katılımı sağlanarak “ortak önerge formülüyle” aşılabileceğinin ifade edildiğini kaydeden BBC, her ne kadar Adalet Bakanı Sadullah Ergin, paketin Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü ortak bir çalışma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde karşı karşıya kalınan tabloyu tedavi etmeye yönelik bir çalışma olduğunu söylese de hem kamuoyu hem de muhalefet buna ikna olmadığını belirtti.
BBC, yeni İmralı sürecini başlatan hükümetin, PKK'nin elindeki rehineleri bırakacağını açıklamasından sonra, “Rehinelere karşı KCK'liler” algısının oluşmasını engellemek için bu konudaki düzenlemeleri pakete koymadığı dile getirildiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Aynı şekilde Ergenekon ve KCK davaları kapsamında tutuklu olan milletvekillerinin serbest bırakılmasının da AKP tabanında ters tepki yaratacağı düşüncesiyle bu konudaki düzenlemelerin pakete konulmadığı konuşuluyor”.
Haberde, Hükümet yetkililerinin “biz tasarıyı aynen çıkarmak istiyoruz” açıklamalarına karşın, “tutuklu milletvekilleri ve KCK tutukluları” sorununun çözümü konusunda ortak önerge formülünün ön plana çıktığı, bu konularda CHP ve BDP'nin önerge hazırlığının bilindiğine dikkat çekildi.
MHP DÜZENLEMEYE KARŞI
MHP’nin ise KCK tutuklularının tahliyesini sağlayacak düzenlemeye karşı olduğunu da anlatan BBC, hükümet kanadının, tutuklu milletvekilleri konusunda 12 Haziran 2011 seçimlerinden hemen sonra kamuoyuna açıklanan ‘protokolün’ gereğinin yerine getirilmesinde ısrarcı olan CHP’nin tutumunu görmek istediği belirtildiğini kaydetti.
Haberde Hükümetin, “ortak önerge” formülü konusunda olumlu sinyal alması durumunda, KCK tutukluları için BDP’lilerin önerdiği, Türk Ceza Yasası'nın 314. maddesinin “devletin güvenliğine karşı suçlar” ile “anayasal düzene karşı suçların” düzenlendiği bölümlerinde değişiklikle KCK ve Ergenekon benzeri davalarda tahliye yolunun açılması seçeneği üzerinde durulurken milletvekilleri için “tutukluluk sürelerinin” indirilmesinin sorunu çözmeyeceği için daha köklü bir çözüm getirilmesi planlandığı ifade edildi.