Brezilya'da büyük protestolara neden olan ulaşım zamlarının geri çekilmesine rağmen gösteriler dinmezken Rio de Janeiro Belediye Başkanı Eduardo Paes, göstericilerin haklarını koruyacaklarını söyledi.
Paes, "Diktatörlükle yönetilen bazı ülkelerde gerçekleşen gösterilerle Brezilya’daki gösterileri karıştırmayalım. Göstericileri kontrol altına almak istemiyoruz. Brezilya’daki protestocuların gösteri yapma ve istediklerini söyleme hakkı vardır. Bunu koruyacağız, göstericilerin haklarını koruyacağız” diye konuştu.
Zammın iptalinin açıklanmasına rağmen dün gece de protestocular Sao Paulo ve Brasilia'da caddeleri kapadı. Rio de Janeiro'da da eylemciler polisle çatıştı.
Brezilya ve Meksika arasında oynanan Konfederasyon Kupası maçının öncesinde de çatışmalar görüldü.
Protestocular gelecek yıl yapılacak Dünya Kupası'na harcanan paradan ve yolsuzluktan şikayetçi.
Eylemciler en büyük eylemlerini bugün yapmaktan vazgeçmediklerini söylüyor.
'Bu artık ulaşım ücretiyle alakalı değil'
Sao Paulo'da bulunan BBC muhabiri Julia Carneiro, Perşembe oynanacak Konfederasyon Kupası maçları öncesinde yüz binlerce insanın sokaklara dökülmesinin beklendiğini söylüyor.
Protestolar ülkenin büyük kentlerinde Rio de Janeiro ve Sao Paulo’da toplu ulaşım ulaşım zamlarının askıya alınmasına kararına rağmen bu iki kentte de sürdü.
Toplu taşım ücreti zammının geri çekilmesi protestocuları tatmin etmedi.
18 yaşındaki öğrenci Camila Sena, "Bu artık [ulaşım] ücretiyle alakalı değil. İnsanlar bu sistemden o kadar iğreniyor, ve bundan o kadar bıktı ki, değişim istiyor" dedi.
Belo Horizonte kentindeki bir gösterinin en az 10 saat boyunca devam ettiği bildiriliyor.
Brezliya polisi Kuzeydeki Fortaleza kentinde biraraya gelen 30 bin kişiyi dağıtmak için plastik mermi ve biber gazı kullandı.
Neymar'dan destek
Fortaleza’da bulunan BBC muhabiri Ben Smith göstericilerin Brezilyalı ünlü futbolcu Neymar’ın adını anarak, üzerinde “Bir öğretmen Neymar’dan çok daha değerlidir” yazılı dövizler taşıdıklarını söylüyor.
Protestoculara desteğini açıklayan Neymarsa Facebook sayfasında şöyle yazdı: “Brezilya’yı sadece sahada, futbol oynayarak temsil edebilirim ve koruyabilirim. Bundan sonra sahaya bu hareketten aldığım ilhamla çıkacağım.”
Efsanevi eski futbolcu Pele’yse göstericilerden eylemlerine son vermesini istedi.
Otobüs biletlerine yapılan %10 zammı protesto amacıyla 2 Haziran'da başlayan eylemler, polisin ilk protestoya sert müdahalesi ardından daha iyi eğitim, sağlık ve ulaşım hizmetleri talebiyle ülke çapına yayılmıştı.
Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ülkesinde onbinlerce kişinin daha iyi imkânlar için sokağa çıkmış olmasından gurur duyduğunu söylemişti.
Rousseff, Pazartesi gecesi yaşanan protestoların ardından yaptığı ilk açıklamada "Hükümetim, değişim isteyen sesleri dinliyor." dedi.
"Brezilya güne daha güçlü bir ülke olarak uyandı." diyen Cumhurbaşkanı Rousseff, "Dünkü yürüyüşlerin büyüklüğü demokrasimizin gücünün göstergesidir." dedi.
Rousseff, 40 milyon kişiyi orta sınıfa çıkardıklarını, ancak ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti sağlanması için daha yapılması gereken çok şey olduğunu vurguladı.