Muğla'nın Bodrum ilçesinde 3 yıl önce iltihaplı sedef romatizması nedeniyle el ve ayakları şişen, hareketsizlik nedeniyle de aşırı kilo alan 39 yaşındaki Selma Akgün, tedavisinin ardından başladığı sporla hayata yeniden tutundu
Bodrum’da yaşayan evli, bir çocuk annesi Selma Akgün, 3 yıl önce el ve ayaklarında meydana gelen şişme nedeniyle doktor doktor gezdikten sonra, İzmir Ege Üniversitesi Hastanenesi’ne başvurdu. Akgün’e psöriatik artrit (iltihaplı sedef romatizması) teşhisi konulup, İç Hastalıkları Servisi Romatoloji Bölümü’nde tedavisine başlandı. Kortizonlu ilaçlarla tedavisine başlanan Akgün, rahatsızlığı sırasında hareketsizlik ve düzensiz beslenme nedeniyle aşırı kiloda aldı.
86 KİLOYA ÇIKTI
Akgün’ün hayatı televizyonda izlediği bir atletizm yarışıyla değişti. Bir yıl önce yürüyüşlere başlayan Akgün, zamanla biraz da zayıflamak amacıyla yavaş yavaş koşmaya başladı. Ardından koşularına antrenör eşliğinde devam eden Akgün, aşırı kilolarından da kurtulup 49 kiloya kadar düştü. Koşma işini daha profesyonelce yapmayı sürdüren Akgün, İzmir Atletizm Spor Kulübü (İZAK) lisanslı sporcusu oluP geçen Mayıs ayında ilk yarışına katıldı. Master, veteran ve 35-39 yaş kategorilerinde koşan Akgün, geçen Ağustos ayında İzmir’de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda veteranlar 35 yaş grubunda 5 ve 10 bin metrede Türkiye Şampiyonu, yine İzmir’deki AvrupaVeteranlar Şampiyonası 5 bin metre yarışlarında ikinci oldu. Eylül ayında Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Balkan Veteranlar Atletizm Şampiyonası’nda 10 bin metre ve 21 kilometrelik yarı maratonda altın madalya kazandı.
Bugüne kadar katıldığı çeşitli yol yarışmalarında 14 birincilik, 4 ikincilik, 2 de üçüncülük madalyası kazanan Akgün, şimdiki hedefinin ise Ağustos’ta Fransa’nın Lyon şehrinde yapılacak olan dünya Masterlar Atletizm Şampiyonası’nda yarı maratonda iyi bir derece elde etmek olduğunu söyledi.
'SOKAĞA ÇIKAMAZ HALDEYİM'
"Koşmaya başlamadan önce hayata küsmüş, aşırı kiloları nedeniyle sokağa çıkamaz haldeydim" diyen Akgün şöyle devam etti:
"Koşup kiloları verdikçe ne romatizma ne de başka bir derdim kalmadı. Şu anda hiçbir sağlıksorunum olmadığı gibi günde ortalama 20 kilometre koşarak yarışlara hazırlanıyorum. Yeniden doğmuş gibiyim. Kiloları vermek için başladığım atletizmde, Türkiye’de ve uluslararası yarışmalarda dereceler elde etmek rekor kırmak hiç hesabımda yoktu. Ancak bir yıl gibi kısa bir sürede bunları gerçekleştirdim. Bundan sonra da her yıl uluslararası yarışlarda ülkeme bolca madalya getirmek için çalışacağım."