SAĞLIK

Sağlık için takip ve tanıya yönelik hızlı, ekonomik ve özgün nanoteknolojik çalışmalar yürüten NANOSİS Platformu3. çalıştayda buluştu.

TÜBİTAK 1004 tarafından desteklenen SUNUM Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi liderliğinde yürütülmekte olan NANOSİS Platformu, 7 Mayıs 2024'te üçüncü kez düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

11 Mayıs 2024 Saat: 11:24
Sağlık için takip ve tanıya yönelik hızlı, ekonomik ve özgün nanoteknolojik çalışmalar yürüten NANOSİS Platformu3. çalıştayda buluştu.
Sağlık için takip ve tanıya yönelik hızlı, ekonomik ve özgün nanoteknolojik çalışmalar yürüten NANOSİS Platformu3. çalıştayda buluştu.

SUNUM Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin öncülüğünde TÜBİTAK 1004 desteğiyle hayata geçirilen NANOSİS Platformu, 7 Mayıs 2024’te üçüncü kez düzenlenen çalıştayda SUNUM’da tekrar bir araya geldi.

Araştırma Programı Yönetici Kuruluş Lideri ve SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştay, platform paydaşı kurumların üst düzey yetkililerinin konuşmalarıyla başladı. Ardından Araştırma Programı Yürütücüleri çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdiler. Ürünleşme yolculuğuna odaklanan çalıştayda Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal, ‘’Lab’dan Kliniğe Bir Nanoilaç Öyküsü’’ başlıklı, Stratis Group kurucusu Dr. Souheil El Hakim ise ‘’Product Devolepment Process – Dos and Don’ts’’ başlıklı konuşmalar yaptılar. Gün boyu sergilenen Ürün Prototipleri ve Platform Fikri Çıktı Posterleri katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi.

NANOSİS Platformunun üçüncü çalıştayında konuşan Araştırma Programı Yönetici Kuruluş Lideri ve SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar, platformdaki araştırmacıların NANOSİS’in “sağlığı tehdit edici ve kontaminasyona neden olan etmenlerin saptanması ve önlenmesine odaklanılmış araştırmalar” vizyonuyla değerli çalışmalar yürüttüğünü söyledi ve platformla ilgili şu bilgileri verdi: "6 tema ve 16 projeden oluşan NANOSİS Platformunda, 4 yılda toplamda 23 son ürün, 33 yan ürün ve çeşitli ara ürünlerin çıkması beklenmektedir. Bu prototip ve teknolojiler, öncelikli sağlık hedefli olmak üzere otomotivden çevreye, tekstilden enerjiye uzanan diğer sektörlere de çözümler sunmaktadır. Araştırma programlarının ilki, sıvı fazında hastalıklara neden olacak ajanların tespitine yönelik projelerden oluşmaktadır. Bir diğer başlık gaz fazında hastalıklara, sağlık sorunlarına neden olabilecek birtakım kimyasalların tespitine yönelik algılayıcılardan oluşmaktadır. Üçüncü başlıkta giyilebilir teknolojilerle sağlık takibine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Dördüncü başlıkta çok düşük konsantrasyonlarda birtakım kimyasalların tespiti, nefesten hastalık tespiti gibi uygulamalara yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Beşinci başlıkta ise kanser belirteçlerini kullanarak kanserin erken teşhisi yönünde çalışmalar gerçekleştirilmektedir."

NANOSİS Platformu, sağlık için takip ve tanıya yönelik hızlı, ekonomik ve özgün nanoteknolojik bileşen, ürün ve sistemlerin geliştirilmesini hedefliyor. NANOSİS Platformu 1'i Danışman/Hizmet Tedarikçisi olmak üzere 8’i Üniversite, 7’si Danışman/Hizmet Tedarikçisi olmak üzere 12 Özel Sektör Kuruluşu, 2'si Kamu Araştırma Merkezi olmak üzere 22 kurum/kuruluş ile 150 kadar araştırmacıdan oluşuyor. Araştırma Programı Yürütücü Kuruluşları arasında Yeditepe Üniversitesi, Arçelik, Kordsa, SUNUM, Sabancı Üniversitesi ve Eskişehir Üniversitesi yer alıyor. Toplam bütçesi 64,6 milyon TL olan NANOSİS’te, 35 milyon TL bütçeli Araştırma Programı SUNUM tarafından yürütülüyor. Platformda toplam 14 SUNUM tam zamanlı araştırmacısı görev yapıyor, 85 bursiyer ve 32 yeni araştırmacı istihdam ediliyor.

SUNUM - Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Hakkında:

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. SUNUM, Aralık 2022'de ikinci 5 yıllık yeterlilik almaya hak kazanmıştır.

Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip pek çok gelişmiş ekipmanı bünyesinde bulunduran SUNUM laboratuvarları, atomik çözünürlükte görüntüleme, farklı hücreler için hızlı gen dizilimi, yalnızca birkaç atom kalınlığındaki metallerin çok katmanlı olarak biriktirilmesi ve dielektrik uygulamalar gibi farklı konularda araştırma olanağı sunuyor ve hizmet veriyor. 2021 yılı itibariyle 250 kadarı ulusal, 80 kadarı uluslararası olmak üzere 350'ye yakın kurumla işbirliği yapan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor.

SUNUM nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler oluşturmak için çok disiplinli/disiplinlerarası verimli ve etkin araştırma ve geliştirme çalışmaları yaparak, yetkin insan kaynağı, bilgi, teknoloji, fikri mülkiyet, ayrı ya da ortak yeni altyapılar ve gerektiğinde bunların yaygınlaştırılması için girişimci firmalar oluşturuyor. Uzun vadeli işbirlikleri ile paydaş sanayi ve akademik araştırma kuruluşlarının öz yetkinliklerini öne çıkartan ve gelişmelerine katkıda bulunan SUNUM, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑