KOÜ Tıp Fakültesi hastanesinde kanser hastalarına müzikli moral
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Zafer Cantürk, “Her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını belirten Kutluk, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu sayının 2020 yılında 16 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Kanser, hemen harekete geçilmesi gereken önemli bir konu. Kansere karşı çaresiz değiliz. Yapılabilecek birçok şey va. Kanserin baş edilebilir bir hastalık olduğunu ve alınacak bir takım önlemlerle kanserden korunabileceğini unutmamak gerekiyor. Ancak Kanser Haftası’nda hala çözüm bekleyen sorunlar bulunuyor. Bu noktada devlete ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor” dedi.
Cantürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bireylere, ‘mutlu olmak için en çok neyi arzu edersin’ diye sorulduğunda istatistikler yaklaşık yüzde 85 ‘sağlıklı olmayı’ talep ediyor. O zaman bizlere düşen sağlıklı bir yaşamın kültürüne, sağlıklı bir yaşam felsefesine onu adapte edebilmek. O nedenle sağlık okuryazarlığıyla, sağlık bilinciyle sağlıklı bir yaşam kültürünü hayat tarzı olarak benimsemesine yön vermemiz, ona öncülük etmemiz gerekiyor. ‘En çok korktuğun nedir’ diye sorulduğunda da en çok korktuğu hasta olmak. ‘Hangisinden’ diye sorduğunuzda ‘kanser hastası olmak, ondan sonra kalp hastası olmak, felçli olmak, engelli olmak’ geliyor. Korktuklarından onu koruyacak üç tane başlık sayın dediğinizde başta sigara, tütün, tütün ürünleri, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite geliyor. Kanserin yüzde 90’nı çevresel etkenler, yüzde 10’nu genetik faktörler. Yüzde 90 bizim elimizde, bireyin elinde. Biz yeni bir başlık getiriyoruz, ‘Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki.’ Biz sağlıklı yaşam kültürünü teşvik etmeliyiz. Bunu bir hayat felsefesine dönüştürmeliyiz”
Cantürk, “Hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa sağlıklı bir yaşamı benimseyip sağlıklı bir geleceğin hayallerini kurmanın en doğrusu olduğunu söylemek istiyorum. Tütünle mücadele, obezite ile mücadele gibi sağlıklı yaşam kültürünü benimsediğinizde bunu başarabileceğimizi müjdelemek isterim.
Erişkin yaşamda 5 kilodan fazla almayın
Tuzlanmış yiyeceklerden kaçının
Alkolden uzak durun
Karaciğer kanserine yol açan afla toksinli yiyeceklerden kaçının
Günde yaklaşık 400 gram sebze meyve tüketin
Aşırı sıcak yemeyin
Tahıllı ve lifli gıdaları tüketin
Kırmızı eti sınırlı tüketin
Bitkisel yağları tercih edin
Kızartma ve mangal gibi yöntemlerden kaçının” önerilerinde bulundu.
.