İçme suyu kaynağı Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, endüstriyel kullanımın artması nedeniyle son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi
Sakarya halkının içme suyu kaynağı olan, Kocaeli'deki Yuvacık Barajı'na da takviye amaçlı su pompalanan Sapanca Gölü, tehlike altında bulunuyor. Gölün kotu, çevresindeki sanayi kuruluşlarının kontrolsüz su çekmesi ve kuraklık nedeniyle 30 metrenin altına indi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, endüstriyel kullanımın Sapanca Gölü'nde büyük tehlike yarattığını söyledi.
"ÖNEMLİ OLAN ENDÜSTRİYEL KULLANIM"
Gölün Kocaeli ve Sakarya'da yaşayan insanlar için vazgeçilmez bir kaynak olduğuna dikkati çeken Keleş, "Gölden yıllık kullanılan su miktarı 130 milyon metreküp. Bu, normal mevsim şartları altında kullanılacak su miktarı. Kuraklık olduğu zamanlarda kullanım miktarı daha da azalmalı. Bunlar, resmi rakamlardır. Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli için vazgeçilmez su kaynağı. Kocaeli, özellikle içme suyu talebinin artması nedeniyle buradan su çekiyor" diye konuştu.
Keleş, Kocaeli'nin bu yıl gölden Sakarya'dan daha fazla su kullandığını savunarak, göldeki suyun insani tüketim için kullanılmasının hiçbir sorun yaratmadığını dile getirdi.
"Asıl önemli husus, endüstriyel kullanımdır" diyen Keleş, "Göldeki kaynak, yalnızca içme suyu olarak kullanıldığında uzun yıllar hizmet verecektir. Maalesef göl üzerinde çok ciddi oranda endüstriyel kullanım baskısı var. Sanayi kuruluşlarının kullandığı su miktarı, sürekli olarak artıyor" ifadesini kullandı.
"GÖL, BÜYÜK TEHLİKE ALTINA GİRECEK"
Keleş, sanayi kuruluşlarının kullanımını kontrol edemediklerini savunarak, endüstriyel tesislerin bu yıl iki kat daha fazla su çekeceğini, miktarın 30 milyon metreküpe çıkacağını vurguladı.
"Sapanca Gölü gibi değerli bir içme suyu kaynağı, ciddi anlamda endüstriyel baskıyla karşı karşıya" diyen Keleş, şöyle devam etti:
"İnsani tüketim de endüstriyel tüketim de bu yıl artacak. Bu nedenle göldeki su seviyesi düşüyor. 2006'dan beri Sapanca Gölü, şu anda en düşük seviyesini yaşıyor. İlk defa kot seviyesi 30 metrenin altına düştü. Dolayısıyla Sapanca Gölü gibi değerli su kaynağı, endüstriyel kullanımdan kurtulmalıdır. Bunun için gereken yerlere başvurduk. Hala sonuç alamadık. Maalesef kontrolsüz ve bedelsiz endüstriyel kullanım, devam ediyor.
Endüstriyel kullanım, uzun yıllara dayanıyor. İnsani tüketim artacak, sanayi kuruluşlarının çektiği su miktarı da artacak. Göldeki su miktarı da sabit. Bu nedenle endüstriyel kullanım, Sapanca Gölü için çok büyük bir tehdit oluşturacak. Çektikleri su miktarını iki katına çıkaracaklar ve göldeki su seviyesi daha da düşecek"
"SU ÇEKİMİ BİLİNÇSİZCE YAPILIYOR"
Keleş, yalnızca insani tüketim olması halinde Sapanca Gölü'nün uzun yıllar içme suyu sağlayacağını ifade etti.
Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çok bilinçsizce su çekimi yapılıyor. Bu konu en üst düzey bürokratlara kadar iletildi. Şu anda Türkiye'nin en mükemmel korunan gölü, Sapanca'dır ancak buna rağmen sanayi kuruluşlarının aşırı kullanımı nedeniyle göldeki su seviyesi, kritik noktaya yaklaştı. Su bütçesini iyi korumamız lazım. Aksi taktirde Sapanca Gölü, tehdit altında kalacak.
Endüstriyel kullanım sona erdirilmeli artık. İnsani tüketim için Sapanca Gölü, uzun yıllar yeterli olacaktır ancak sanayi kuruluşlarının su çekimi engellenmelidir. Sapanca Gölü, endüstriyel kullanım bu şekilde devam eder ve kuraklık da sürerse çok büyük bir tehlike altına girecek. Göldeki su kalitesi uzun vadede düşecek ve tehlike farklı boyutlara ulaşacak. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapması gerekmektedir"
Fotoğraf altı:
Sapanca: Sapanca Gölü’nde su seviyesi tehlike sınırlarında indi.