SAĞLIK

“Şaşılık Tedavisi İçin Uzman Hekimlere Başvurun”

Her yaşta görülebilen şaşılık hastalığı sadece görsel ve estetik değil, psikolojik sorunlara da neden olabiliyor; şaşılığın uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.

16 Eylül 2024 Saat: 14:35
“Şaşılık Tedavisi İçin Uzman Hekimlere Başvurun”
“Şaşılık Tedavisi İçin Uzman Hekimlere Başvurun”

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, hem çocuklarda hem de erişkinlerde oluşabilen şaşılığın, sadece estetik bir sorun olmadığını, göz tembelliği ve psikolojik sorunlara yol açabildiğini söyledi.

Şaşılık hakkında bilgi veren Kaşkaloğlu, “Şaşılığın farklı nedenleri var. Çocuklar ve erişkinlerde farklıdır. Genetik faktörler de rol oynar. En sık sebep göz bozukluklarıdır. Bir çok şaşı çocukta şaşılık ve göz tembelliği birlikte görülür. Ailede şaşılık veya göz tembelliği varsa, çocukta şaşılık görülme riski artar. Bazen ateşli bir hastalık, kaza gibi nedenler şaşılık ortaya çıkmasını tetikler. Bazılarında şaşılık göz kaslarının birinde veya birkaçında felç nedeniyle olabilir. Sonradan aniden ortaya çıkan şaşılıklar travma, hipertansiyon veya şeker hastalığına bağlı olabilir. Bebeklik ve çocukluk döneminde olan şaşılıkların bir kısmı yalancı kaymalardır. Yalancı kayma burun kökünün genişliğine bağlı olabilen yanıltıcı bir görüntü olabilir” diye konuştu.

SADECE ESTETİK BİR SORUN DEĞİL

Şaşılığın birçok şekilde sınıflandırılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğuştan şaşılık, sonradan şaşılık, yukarı, aşağı, yanlara gibi. Ayrıca gizli şaşılık da bulunuyor. Normal koşullarda her iki göz her yöne paralel olarak hareket eder. Gözler hareket sırasında paralel etmediğinde şaşılık ortaya çıkar. Şaşılık içe, dışa veya diğer yönlere olabilir. Şaşılık kalıcı veya geçici olabilir. Şaşılık tek gözde veya her iki gözde olabilir. Şaşılık çocuklarda ve erişkinlerde olabilir, doğuştan veya sonra da gelişebilir. Şaşılık sadece estetik bir sorun olmayıp, göz tembelliği ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Gözler normalde paralel ancak gözlerden biri kapatıldığında şaşılık ortaya çıkarsa gizli şaşılık olarak adlandırılır. Hastalar gizli şaşılığı, şaşılık olarak fark etmeyebilir. Göz yorgunluğu, baş ağrısına neden olur. Bazen şehla olarak tanımlanır. Tedavi genellikle gözlükle yapılır”

ŞAŞILIK TEDAVİSİ İHMAL EDİLMEMELİ

Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, şaşılık tedavisinde günümüzde gözlük, ameliyat ve botox tedavisi uygulandığına da dikkat çekti.

Hangi tür şaşılıkta hangi tedavi uygulanacağına göz doktorunun karar vereceğini kaydeden Kaşkaloğlu, şöyle devam etti: “Genellikle gözlükle düzelmeyenlerde şaşılık ameliyatı yapılır. Bazı özel durumlarda botox uygulanır.Çocuk veya erişkin birinde şaşılık varsa ve gözlükle geçmiyorsa şaşılık ameliyatı yapılması gerekir. Şaşılık ameliyatı birçok şaşılık tipinde genellikle çok iyi sonuç verir. Şaşılık ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ortalama 30 dakika sürer. Hastanemizde şaşılık operasyonları, uzman göz doktoru kadromuz tarafından güvenli şekilde yapılmaktadır. Ameliyat sonunda hastanın gözünde görünen bir dikiş olmayacağından ameliyat sonrasında rahatsızlık çok az olmaktadır”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑