Hükümet, daha önceki düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nden dönmesine rağmen Sayıştay'ın denetim yetkisini kısmaya kararlı. Teklif Meclis'te.
Sayıştay’ın denetim yetkisi bir kez daha kısıtlanıyor. Hükümet, bu kez Sayıştay’ın denetim yetkisini sınırlamakla kalmıyor, hazırlanan raporların Meclis’e gönderilmesi zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor. AKP tarafından hazırlanan yeni teklif, ayrıca Sayıştay’a Meclis damgası da vuruyor. Buna göre Sayıştay üyeleri artık Sayıştay’ın dahli olmaksızın, Meclis tarafından seçilecek. Anayasa Mahkemesi, aralık ayında Sayıştay’ın denetim yetkisini sınırlayan düzenlemeyi iptal etmişti.
Meclis’te 2013 yılı bütçe görüşmelerinin Sayıştay raporları olmaksızın tamamlanmasına neden olan ve Radikal’in kamuoyuna duyurduğu ‘denetim krizi’nde ikinci perde açıldı. Sayıştay’ın denetim yetkisiyle ilgili sıkıntı, geçen temmuz ayında çıkarılan Torba Kanun’a eklenen bir maddeyle başladı. Söz konusu maddeyle Sayıştay’ın denetim yetkisi en alt düzeye indirilirken; Sayıştay denetçilerinin bir yıl boyunca yaptıkları çalışmalarla oluşturdukları 132 rapor da Sayıştay yönetimince geçersiz sayıldı. Sayıştay’ın Meclis’e kamu kurumlarıyla ilgili hazırladığı 132 denetim raporunu göndermemesi, “Bu bütçe Sayıştay raporları olmaksızın geçersiz sayılır” tartışmasını başlattı. Söz konusu yasa maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince; Sayıştay da ‘tırpanlanan’ denetim yetkisini tekrar kazanmış oldu.
Ancak Sayıştay’a Anayasa Mahkemesi tarafından verilen denetim yetkisinin geri alınması için bir kez daha yasal düzenleme gündeme geldi. AKP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan ve önceki gün Meclis’e verilen teklifte de bu yönde düzenlemeler var. Teklifte Sayıştay raporlarının yasal statü kazanması için gereken bürokratik süreçler uzatılırken; Sayıştay’ın kamu kurumları için hazırladığı raporların Meclis’e gönderilmesi zorunluluğu kaldırılıyor. Düzenleme özetle şöyle:
SAYIŞTAY’A MECLİS DAMGASI: Hazırlanan teklif, Sayıştay üzerindeki Meclis ağırlığını da arttırıyor. Şu anki yasal düzenlemeye göre Sayıştay üyelerinin seçimi için öncelikle Sayıştay’da bir seçim yapılıyor, belirlenen dört aday Meclis’e gönderiliyor. Şimdi teklif kabul edilirse Sayıştay’ın tüm üyelerini Meclis seçecek.
MESLEK KOŞULU KALKIYOR: Ayrıca Sayıştay üyelerinin beşte üçünün Sayıştay meslek mensuplarından, diğerlerinin en az yarısının Maliye Bakanlığı meslek mensuplarından olması koşulu da kaldırılıyor.
RAPOR KURULUNU DA MECLİS BELİRLEYECEK: Sayıştay’ın raporlarının geçerli olmasını sağlayacak ‘rapor değerlendirme kurulu’na da Meclis damgası vuruluyor. Bu kurul halen sadece Sayıştay içinden kendilerinin belirlediği isimlerden oluşuyor. Ancak teklif yasalaşırsa rapor değerlendirme kurulu, TBMM tarafından seçilen sekiz üye ve Sayıştay Başkanı’ndan oluşacak.