Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) Düzce’de düzenlediği iftar programında Düzce basın mensupları ile bir araya geldi.
SEDAŞ, Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven ve Dağıtım Direktörü Yunus Bekircan’ın ev sahipliğini yaptığı iftar programında SEDAŞ yöneticileri basın mensupları ile bir araya geldi. Bölge sorumlularının da katıldığı iftar yemeği basın ile yöneticilerin tanışmasına da zemin hazırladı. İftar yemeği sonrasında açıklama yapan Bekir Sami Güven, önemli açıklamalarda bulundu.
SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven ile birlikte, iftar yemeğine Dağıtım Direktörü Yunus Bekircan, Bakım Yönetim Müdürü Mehmet Reşat Karaman, Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Erkovan, Düzce İl Sorumlusu Hakan Çelik, Düzce Merkez ve Kaynaşlı Bölge Sorumlusu Barış Cerlet, Gölyaka, Cuma yeri, Çilimli Gümüşova Bölge Sorumlusu Tutku Yiğit, Akçakoca, Yığılca Bölge Sorumlusu Ali Murat Güneysu, Düzce Şebeke Yapım Sorumlusu Yasin Durna da toplantıda hazır bulundular.
Basın mensupları ile sohbet eden Bekir Sami Güven, SEDAŞ’ın özelleşmesi sonrasında Düzce dahil olmak üzere bölgede yapılan yatırım miktarının kamu döneminde 4 il toplamının 18 milyon iken 4 kat arttığını ve 2011-2015 tarife döneminde 4 ilde yapılan yatırım toplamının 2015 sonunda 360 Milyon TL’ye ulaşacağını belirtti. Sadece 2013 yılında bölgede yapılan yatırım payının 101 milyon TL olduğunu ifade etti. SCADA projesinin 40 Milyon TL’lik bir yatırım olarak sürdürüldüğünü, Kocaeli de ve Gebze de işlerlik kazandığını ve Düzce’de de çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Güven, beş yıllık hedefleri içinde büyük projelere imza atıldığını, insan kaynaklarında gelişme sağlandığını, malzeme ambarlarının modernize edildiğini, çevre ve iş güvenliği konusunda büyük yatırımlar yapıldığını, hizmet araçlarının yenilendiği ve sayılarının arttırıldığını, mobil trafolar alındığını, teknik eğitimlere ağırlık verildiğini, işletme bakım faaliyetlerinde her işlemin veri kaydının raporlarının alınabildiği bir bilişim alt yapısının kurulduğu hakkında da açıklamalar yaptı. Bakım çalışmalarının arttırılması ile enerji kesintilerinin bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında azaldığına değinen Güven, “bölgedeki tüketicilere en kaliteli hizmetin ve elektrik enerjisinin dağıtımının yapılmasını hedefliyoruz” dedi. SEDAŞ’ın EPDK’nın kayıp kaçak hedeflerini tutturduğunu belirtti. SEDAŞ’ın bölgesindeki kayıp kaçak oranıyla, Türkiye de en düşük kayıp kaçak oranına sahip elektrik dağıtım şirketlerinin başında geldiğini bildirdi.
Güven, SEDAŞ’ın SCADA/DMS projesinin en büyük projesi olduğunu ve 'Akıllı şebeke' olarak nitelendirilen projenin, içinde birçok unsuru barındırdığını belirterek, işin özünde şebekenin uzaktan izlenmesi ve kontrolü ile şebekedeki kaynak akışının en az kayıpla verimli bir şekilde yönetilmesi amaçlanıyor. Başka bir ifadeyle şebeke içerisindeki sistemlerin dışarıdan müdahale olmaksızın, önceden tanımlanmış talimatlar çerçevesinde birbirleri ile haberleşmesi ve koordineli bir şekilde çalışması olarak da tanımlamak mümkün.” dedi.
Güven, son dönemde diğer dağıtım şirketlerinde de hızlanan akıllı şebeke uygulamalarının enerji sektöründe verimliliği artırmanın en önemli koşulu olarak görüldüğünü belirterek, akıllı şebekeler içerisindeki en önemli uygulamalar kontrol merkezinde yer alıyor. SEDAŞ SCADA Projesi kumanda merkezinin açılışını Enerji Bakanı ile Nisan ayında Gebze de yaptı. Bu merkez Düzce elektrik şebekesini de uzaktan izleyerek operasyonel kesme ve açma işlemlerini Gebzeden yapabilecek. Akıllı şebeke için, SCADA (Gözetimli Kontrol ve Veri Akışı), DMS (Dağıtım Yönetim Sistemi), OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri) ile MDM (Sayaç Veri Yönetimi). Bu sistemlerin çalışabilmesi için RTU, röle, akıllı sayaç gibi tüm aktif saha cihazlarının haberleşebilmesi ve belli bir standartta olması şart. SEDAŞ bu sistemleri ayrıca tüm bu sistemlerin altyapı olarak kullandığı ve sağlıklı çalışmaları için vazgeçilmez olan coğrafi bilgi sistemlerini de akıllı şebeke uygulamalarının bir parçası olarak değerlendiriyor ve gerçekleştiriyor.” dedi. Güven, “40 Milyon TL yatırım bedelli SEDAŞ SCADA/DMS Projesi ile; Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerindeki kullanıcılara daha kaliteli bir elektrik dağıtım hizmeti gerçekleştireceğiz. Ayrıca teknik kayıpların, olası arızaların ve enerji kesinti sürelerinin azalması söz konusu olacak.” dedi.
Bekir Sami Güven, elektrik piyasasının geldiği son durum hakkında ve oluşan serbest rekabet piyasası konusunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Güven, Elektrik Dağıtım ve Elektrik Perakende Satış Şirketlerinin piyasadaki yeri ve faaliyet alanları yanında, SEDAŞ’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Güven, 910 taşeron firma elemanının 2013 Temmuz ayı itibariyle kadrolu olarak SEDAŞ bünyesine alınmasının birinci yılının dolduğunu ve olumlu sonuçlarının alındığının görüldüğünü, verimli çalışmanın, dağıtım faaliyetlerinde hizmet kalitesinin arttırılması yönünde Türkiye ye örnek olacak bir çalışmanın gerçekleştirildiğini ifade etti.
Tüketicilerin kullandığı sayaçlardan 10 yıllık Bakanlık mühürü dolan sayaçların Ölçü ve Ayarlar Kanunu kapsamında değişeceğini söyleyen Güven, 2013 Mart ayında çıkan yasayla beraber artık, SEDAŞ müşterilerinin sayaç değiştirme bedeli ödemediğini ve sayaçların elektrik dağıtım şirketlerine mülkiyetinin geçirilmesi ile tamir ve bakım ücretlerinin artık alınmadığını ve bu çalışmaların süreceğini ifade etti.
Güven, genel aydınlatma kapsamında yapılan çalışmalarda Valilik bünyesinde oluşturulan komisyonların yetkileri çerçevesinde aydınlatma yatırım çalışmalarının ele alındığını 8 Bin sokak aydınlatma sayacının da SEDAŞ’ın OSOS projesi kapsamında uzaktan okunabildiğini belirtti. Güven, OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) Projesinin verimlilik getirdiğini belirterek, “OSOS Projesi SEDAŞ bünyesinde işletime alınmış ve OSOS projesi kapsamında, 8 bin adet sokak aydınlatma sayacı ve 9 bin adet serbest tüketici sayacı ile toplamda 4 ilde 17 bin adet sayacın uzaktan okunması sağlanmış, böylece SEDAŞ Bölgesinde tüketilen enerjinin % 65’i uzaktan okunur hale gelmiştir. OSOS uygulamasıyla müşteri bazında yük akışlarının günlük olarak takibi, ölçüm hassasiyetinin sağlanması ve kaçak kullanımın önüne geçilmesi ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Coğrafi bilgi sistemi verilerinin toplanmasıyla ise, bakım planlarının gerçekleşmesi ve kesintilerin giderilmesi gibi işlemlerin mobil cihazlar kullanılarak gerçek zamanlı yapılması sağlanıyor.” dedi.
Bekir Sami Güven, basın mensuplarının sorularını da cevaplayarak, iftar yemeğine katılan Basın mensuplarına ayrı ayrı teşekkür etti. Güven, bölge basını ile daha sık bir araya gelmeyi ve yüz yüze iletişim kurmayı ve bilgi paylaşımında bulunmayı arzu ettiklerini belirterek, basın mensuplarına “katılımınızdan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.