HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP ile gerçekleştirilecek koalisyon görüşmesi öncesi, "Şu anda AKP-CHP daha büyük olasılık olarak görülüyor.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Habertürk TV'de Fatih Altaylı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Önemli açıklamalarda bulunan Demirtaş, " PKK 'yı tehdit olmaktan çıkarmanın yolu müzakeredir. Bizim çağrımıza kalmış olsa sabah kalkar akşama kadar çağrı yaparım. Çağrıyla olacak iş değil. Buradan çağrı yapıyorum PKK kesinlikle Türkiye'ye karşı silah bırakmalıdır. Ama benim çağrım çözüm değil ki" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı, Ak Parti ile gerçekleştirilecek koalisyon görüşmesi öncesi hükümet mesajı verdi: Bizim üç temel ilkemiz var. Şu anda AKP -CHP daha büyük olasılık olarak görülüyor. Koalisyon kurar ve HDP'nin bu ilkelerine temas eden bir programla çıkarlarsa böyle bir hükümetin çalışmasını kolaylaştırırız. AKP- MHP de buna dahil...
İşte Demirtaş'ın konuşmasından önemli başlıklar:
'HEDEFİMİZİN BİRAZ ALTINDA OY ALDIK'
- (Baraj ve 'emanet oy' tartışmaları) Şunu net olarak belirteyim. Biz parti olarak 2015 hedeflerimizi genel seçimlerde yüzde 15 olarak belirlemiştik. Dolayısıyla belirlediğimiz hedefin biraz altında bir oy aldık diyebiliriz. Bizi şaşırtan şoke eden yüksek bir oy almamamız. En nihayetinde barajı aşmak ve parlementoya güçlü bir muhalefet grubu taşımak bizim için çok önemliydi. O nedenle ortaya çıkan yüzde 13.1'lik bir oy da çok kıymetlidir, çok değerlidir. Türkiye siyasi tarihinde dengelerin bu kadar sarsıldığı çok az seçim olmuştur.
'HDP'Yİ PARLAMENTOYA TAŞIYAN TÜRKİYE'NİN KENDİSİ'
- Kim bize oy verdi? bu yüzde 13.1'lik oyu nereden aldık, Türkiye'den aldık. Türkiye'den kim varsa; Türkiye'nin farklı yaşam tarzları olan, farklı inançları olan bu çoğulcu topluluğu HDP'nin etrafında buluştu. Dolayısıyla HDP'yi parlamentoya taşıyan sadece 'şunlardır, bunlardır' diyemeyiz. Türkiye'nin kendisidir. Biz de zaten bu iddiayla ortaya çıkmıştık.
- (Eylemsizlik bitti mi? sorusu üzerine) KCK bu gibi durumlarda daha sabırlı davranmalı dedi.
- Türkiye'nin dış politikası mezhepçilik üzerine kurulu.
'ÖCALAN'IN ROLÜ BELİRLEYİCİ OLACAK'
- (Kuzey Suriye'de yaşananlar) Ordu oraya gideceğine siyasetçiler gitmeli. Sınırların güvenliği PYD ile daha mümkün olur. Ancak PYD'de de şunu görmeli Türkiye'siz olmaz. Türkiye'nin ve PYD'nin çözümü yeni bir Suriye'ye hizmet etsin.
- Abdullah Öcalan'ın rolü çok belirleyici olacaktır.
'BİRLİKTE YAŞAYALIM AMA ÖZGÜRLÜKLERİ GENİŞLETELİM'
- Kürtlerin derdi bölünmek değil, haksızlıklar bitsin isteniyor. Ayrı bir devlet kuralım demiyoruz, birlikte yaşayalım ama özgürlükleri genişletelim. Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü için kabaca ilkesel çözümümüz bu.
'PKK KESİNLİKLE TÜRKİYE'YE KARŞI SİLAH BIRAKMALIDIR'
- (PKK'nın silah bırakması) PKK'yı tehdit olmaktan çıkarmanın yolu müzakeredir. Bizim çağrımıza kalmış olsa sabah kalkar akşama kadar çağrı yaparım. Çağrıyla olacak iş değil. Buradan çağrı yapıyorum PKK kesinlikle Türkiye'ye karşı silah bırakmalıdır. Ama benim çağrım çözüm değil ki... Kim yaparsa bırakacak, Öcalan... O da hangi şartlarda yapacağını açıkladı.
- (Barzani ile ilişkiler) Orada yaşayan halkların geleceği bizim için önemlidir.
'ÇÖZÜM SÜRECİ BİTSİN AMA ALTERNATİFİ ÇATIŞMA OLMASIN'
- (Çözüm sürecinin geleceği) 'Süreç bitsin, olmasın, vatana ihanet' diyorsunuz tamam... Bitecek peki ama alternatifini yeniden çatışma olarak koymasın kimse. Dağdaki insanı nasıl indirecekler, kürdün hakkını nasıl verecekler? İçeriğine itirazımız var 'Masadan kalkalım' demiyoruz.
'AKP-CHP KOALİSYONU DAHA OLASI'
- (Koalisyon görüşmeleri) MHP tavrını açıkladı. Hükümet kurmayacaklarını ifade ettiler. Bize göre Türkiye bir hükümet kurmalı. Seçimde insanlar yanlış oy falan kullanmadılar. Tek başına iktidar olmak bazen iyidir ama bu gibi durumlarda özellikle toplumun kamplaşma riski olduğu durumlarda siyasette kurulacak koalisyon toplumdaki kamplaşmayı eritebilir.
- Bizim üç temel ilkemiz var. Demokrasi adalet ve barış... Türkiye'de bir hükümet kurulacaksa bu ilkelere azami uygun olsun istiyoruz. Şu anda AKP-CHP daha büyük olasılık olarak görülüyor. Koalisyon kurar ve HDP'nin bu ilkelerine temas eden bir programla çıkarlarsa böyle bir hükümetin çalışmasını kolaylaştırırız. AKP-MHP de buna dahil...
- Yeni bir anayasa yapmamız lazım.
'AKP NEREDE YANLIŞ YAPTIM DİYE KENDİNE SORMALI'
- (AKP ile koalisyon olur mu? sorusu üzerine) Erdoğan beğenmediğimiz bir anayasanın cumhurbaşkanıdır. 'Seni başkan yaptırmayacağız' sözü kişisel bir tavır değildi. Bu cümleyle çoğulcu demokrasiyi savunduğumuzu anlatmaya çalıştık. AKP yüzde 41 o yalmış bir parti diğer üç partiyle koalisyon yapmak için bu kadar kaygılı davranıyorsa nerede yanlış yaptım demesi lazım. Yaptığı iyi, doğru şeyler de var. Ama yanlış yaptığınızda da seçmenler sizi eleştirir. Söylem değişikline gitmeniz lazım.
'AKP'Yİ CEZALANDIRMAK İÇİN SEÇİME GİRMEDİK'
- HDP birilerini, AKP'yi cezalandırmak için seçime girmedi. HDP'nin söylediği şeylerin içinde doğrular var mı? diye bakarsa bu geliştirici olur. AKP erken seçime gitmek istemiyorsa koalisyona kapıyı kapatmıyoruz. Biz ilkeli davranıyoruz ne koltuk ne bakanlık pazarlığı yaparız. Bu ilkeler vardır ne diyorsunuz doğruysa buyurun yapın, bizsiz de yapabilirsiniz.
'AKP-CHP KOALİSYONU İLKELERİMİZİ ES GEÇMEYECEKSE ÇOK YARARLI OLUR'
- AKP-CHP koalisyonu HDP'nin de ortaya koyduğu ilkeleri es geçmeyecekse çok yararlı olur.
'ERKEN SEÇİMDE OYUMUZU YÜZDE 20'YE ÇIKARABİLİRİZ'
- Büyümek için büyük potansiyele sahiptik bunu doğru kullanamadık. Erken seçimde oyumuzu yüzde 20'ye kadar çıkarabiliriz.
- Kobani olaylarının kendisi yanlış ama çağrını kendisini yanlış olarak nitelendirmiyorum. Yanlış olan kısmı şiddetti. Kobani'nin IŞİD barbarlığından kurtarılması için toplumun sesinin yükseltilmesi gerekiyordu.
'TWITTER'DA YAPMACIK OLMAMAYA ÇALIŞIYORUM'
- (Twitlerinizi siz mi yazıyorsunuz?) İyi bir takipçiyim yazılanları izliyorum. Sosyal medyanın kendi dili, bir jargonu var. Oradan mesaj vermek istiyorsanız hiç kasıntıya gerek yok. Yapmacık olmamaya çalışıyorum.