Uzmanlar çok da uzak olmayan bir gelecekte 'robotlarla ilişki' döneminin başlayacağını söylüyor. Robot sevgililerin en geç 10 yıl içerisinde hayatımıza girmiş olması, 2050'de ise; insan-robot evliliklerinin başlaması bekle
Garson Veysel (Kemal Sunal), çalıştığı gazinonun assolisti Başak’a (Fatma Girik) âşıktır. Elbette bu iş olacak iş değildir. Soyulmaktan kurtardığı Japon turist sıkıntıyı kökten çözer, memleketine döner dönmez elcağızıyla bir ‘Başak robotu’ yaparak Veysel’e gönderir; olaylar gelişir. Yani Amerika’yı Müslümanların bulup bulmadığı konusu net olmayabilir ama 1987 yapımı ‘Japon İşi’ne referans vererek ‘Android Hanım’ fikrini ilk kez Türklerin ortaya attığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira ilk ‘Robot Sevgili’ bu konuyu işleyen ‘Japon İşi’nden ancak 20 yıl sonra ortaya çıktı.
Dünya, Türkiye’de çıkan haberlerde ‘Japon bir bilimadamı’ olarak tanımlanmasına rağmen, aslında Kanada vatandaşı bir Vietnamlı olan Le Trung tarafından tasarlanan Aiko’yla 2008’de tanıştı. Seri üretime geçmek için para aramaya devam eden tasarımcısına göre Aiko ev işlerinde çok fayda sağlıyor, Japonca ve İngilizce konuşuyor ancak ‘cinsel’ amaçlı kullanılmıyor. En azından tasarımcısı o amaçla kullanmıyor.
EN GEÇ 1O YIL İÇİNDE
Aiko ve her ne kadar kendisi tersini iddia etse de biraz ‘sapkın’ bir abiye benzeyen Le Trung’un çıkışını takip eden 7-8 yılda ‘Robot Partner’ konusuyla ilgili yeni gelişmeler oldu. Aiko kadar mutaassıp olmayan modeller, hatta adlı adınca söyleyelim ‘seks robotları’nın en geç 10 yıl içerisinde hayatımıza girmiş olması bekleniyor artık.
Kurucusu eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright olan araştırma şirketi Pew’in ‘Yapay Zekâ, Robot Teknolojileri ve Mesleklerin Geleceği’ başlıklı raporuna göre 2025 itibariyle teknolojik gelişme robotların pek çok mavi ve beyaz yakalının işini yapmasına olanak sağlayacak duruma gelecek.
İNSAN - ROBOT EVLİLİĞİ
İyi de bu hayatımızda neyi değiştirecek? Bu sorunun cevabı da Yeni Zelanda Wellington Üniversitesi’nden geliyor. ‘Robotlar, Erkekler ve Seks Turizmi’ isimli akademik çalışmanın yazarları Ian Yeoman ve Michelle Mars’a göre robotlarla seks dönemi başladığında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda ciddi bir azalma olacak. Aynı şekilde insan ticaretinde de azalma öngörüyorlar. “Erkekler ve kadınlar partnerlerini aldatmak yerine robotlarla vakit geçirebilecek ” diyorlar. Hollanda, Maastricht Üniversitesi’nden aynı alanda çalışan bir diğer akademisyen David Levy çıtayı daha da yükseltiyor ve insan-robot evliliklerinin 2050’den önce yasallaşmış olacağını söylüyor.