Bazı üniversitelerin çevre, jeoloji, inşaat gibi mühendislik programlarını hiçbir öğrenci tercih etmedi. Mimarlık, işletme, sosyoloji de sıfır çekenler arasında.
Boş kontenjanlar arasında bir zamanların gözde programlarından mühendislikler öne çıkıyor. Öyle ki bu yıl merkezi yerleştirmelerde kimi üniversitelerin çevre, jeoloji, inşaat gibi mühendislik programlarını hiçbir öğrenci tercih etmedi. Devlet üniversitelerinde sıfır çeken mühendislik programları yandaki tabloda görülebiliyor. 2020 YKS Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu’ndaki Tablo 4 incelendiğinde birçok vakıf üniversitesinin de yüzde 50 burslu mühendislik programlarının dolmadığı görülüyor.
Örneğin Avrasya Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik, Gıda, Harita; Beykent Üniversitesi’nde İnşaat (İng.); İstanbul Arel Üniversitesi’nde Biyomedikal, İnşaat; İstanbul Gedik Üniversitesi’nde Endüstri, Makine, Metalurji ve Malzeme; İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik; İstinye Üniversitesi’nde İnşaat (İng.); KTO Karatay Üniversitesi’nde İnşaat; Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde İnşaat; Toros Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik (İng.), Endüstri (İng.) ve İnşaat mühendisliklerini hiçbir aday tercih etmedi.
Her yıl mühendislik programlarında bir düzenleme yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2016’da bu programlara 240 bin, sonraki yıllarda da 300 bin başarı sırası sınırlaması getirdi. Yıldan yıla adayların tercihlerinde düşüşe geçen mühendislik programlarında gerek kontenjanların dolması gerekse de kalitenin artması için YÖK, kontenjan sayılarını azaltma yoluna gitti; son olarak da 2019’da, 77 bin 460 olan kontenjanı, 71 bin 235’e düşürdü. İnşaat mühendisliğinde geçen yıl 12 bin 70 kontenjan varken bu yıl sayı 8 bin 271 oldu. Ancak bu düzenleme de mühendislik programlarının boş kalmasının önüne geçemedi.