Ankara ÖSO'yu 'Suriye devrimi zarar görür' mesajıyla Kobani'ye için ikna etti. ABD'ye ise, 'Silahlar peşmerge ya da ÖSO'ya verilsin' dedi.
ABD, "Türkiye'ye rağmen" Kobani'de IŞİD'le savaşan PKK'nın Suriye kolu PYD'ye havadan silah yardımı yapınca Ankara silahların PKK'nın eline geçmesini engelleyecek bir strateji hazırladı.
ABD'nin izlediği yolun yanlışlığı ve Türkiye'nin savunduğu strateji bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ABD Başkanı Barack Obama'ya anlatıldı. Bu görüşmenin hemen ardından düğmeye basan Ankara, önce peşmerge ardından Özgür Suriye Ordusu hamlesini yaptı. İki meşru yapı ile görüşmeler yapıldı ve Kobani için verecekleri savaşa Türkiye'nin sonuna kadar destek vereceği iletildi. Özellikle ÖSO örgütlendi ve Kobani'de IŞİD'e karşı savaşması kararı alması sağlandı. ÖSO'ya her türlü lojistik destek ve Kobani'ye girme yardımı verileceği teyit edildi. Türkiye'nin stratejisinin temelini "İyi terör örgütü, kötü terör örgütü olmaz. Teröre karşı başka terör örgütü desteklenmez" ilkesi oluşturdu.
TERÖRDE AYRIM YOK
PYD'nin, PKK'nın uzantısı olduğu ve eline geçecek güç ve silahın Türkiye'ye doğrulacağı muhataplara anlatıldı. Özellikle Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede bu konu ele alındı ve Erdoğan, "Destek verilecekse bu Türkiye için terör örgütü olan PYD değil, meşru peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu olmalı. Özellikle ılımlı muhaliflerin desteklenmesi kararı da bunu gerektirir" dedi.
Buna rağmen ABD, PYD'ye silah yardımı yapıp bir de silahların bir kısmı IŞİD'in eline geçince düğmeye basıldı. Türkiye, Suriye'de temas halinde olduğu ve yardım ettiğini asla gizlemediği Özgür Suriye Ordusu ile Kobani temelinde yeni bir görüşme süreci başlattı.
IŞİD'in Kobani'yi düşürmesinin Suriye devrimine büyük zarar vereceği anlatıldı. IŞİD'i güçlendirecek her hamlenin daha sonra ÖSO'ya zarar vereceği anlatıldı. Dünyanın gündeminde yer alan Kobani için verilecek mücadelenin, ÖSO'nun haklı ve meşru mücadelesi için taşıdığı önem vurgulandı. Yapılan görüşmelerle ÖSO'nun Kobani için savaşma kararı alması sağlandı.
SIRADA GÜVENLİKLİ BÖLGE VAR
Suriye hattında güvenlikli bölge oluşturulması ve IŞİD ile savaşan unsurların ihtiyaçlarının bu bölgede sağlanması Ankara'nın önümüzdeki süreçte izleyeceği yol haritasının temelinini oluşturuyor. Ankara'nın, konuyla ilgili girişimlerini artıracağı öğrenildi.
SİLAH YARDIMI ÖSO VE PEŞMERGEYE
Kobani stratejisinin en önemli ayağı olan ÖSO'nun Kobani için örgütlenmesini sağlayan Ankara, ÖSO'ya her türlü desteği verme kararı aldı. Buna göre özellikle Kobani'ye geçiş ve ÖSO'nun bu dönemdeki ihtiyaçları sağlanacak. ABD ile yürütülen diplomasi ile bundan sonraki silahların Peşmerge ve ÖSO'ya verilmesi talep edilecek.
PEŞMERGE STRATEJİNİN PARÇASI
Ankara ÖSO hamlesi ile birlikte, stratejinin bir diğer parçası olan Peşmerge hamlesini de uygulamaya soktu. Ankara bu stratejiyle PYD'nin, peşmerge konusundaki itirazının da PYD'nin derdinin Kobani'nin kurtulması değil, Kobani'nin PYD'nin kontrolünde olması olduğu dünyaya gösterilmiş oldu.