Şişli Belediyesi'nin Çağlayan'da yaptırmakta olduğu yeni hizmet binası, cemaat vakıfları ile ilgili kararname nedeniyle elinden alınmak üzere.
Şişli, bir mahallenin kendisinden kopartılarak Sarıyer’e bağlanmasının ardından yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya. Şişli Belediyesi’nin Çağlayan’da yaptırmakta olduğu yeni hizmet binası, Cemaat Vakıfları ile ilgili kararname nedeniyle elinden alınmak üzere. Arazinin kendilerine ait olduğunu iddia eden Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı inşaatın durdurulmasını istedi.
Şişli Çağlayan’daki Endüstri Meslek Lisesi’nin arkasında yapımı devam etmekte olan Şişli Belediyesi’nin yeni hizmet binasının inşaatı, Şişli Belediyesi ile Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın arasını açtı. Vakıf, Şişli Belediyesi’nin yaptırdığı inşaatın durdurulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı şikayette bulundu. Şişli Belediyesi'nin trilyonlar harcadığı yeni belediye hizmet binası ile ilgili sorunun nasıl çözüleceği kamuoyunca merakla bekleniyor.
'İNŞAAT DURDURULSUN'
Şişli 10295 ada 18 nolu parselde bulunan 4.589 metrekare büyüklüğündeki arazin kendilerine ait olduğunu belirten Vakıf şikayetinde özetle şunları belirtti:
“Vakıftan hiçbir izin alınmadan ve bildirim yapılmadan inşaat yapılmaya başlanmıştır. Bunun üzerine inşaatın durdurulması için Şişli Belediyesi’ne sözlü olarak defalarca uyarıda bulunulmuştur. İnşaat halen devam etmektedir. İleride büyük kayıplara yol açacak olan bu girişim karşısında Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda da bulunulacaktır.
Yapılmakta olan bu kanunsuz işleme karşı idari yönden gerekli işlemin yapılması için, ilçe belediyeleri üzerinde vesayet yetkisi bulunan Belediyenize de müracaat zorunluluğu hasıl olmuştur.
Yasal olmayan bu uygulamaya engel olunması ve 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında gereğinin yapılmasını sayın Başkanlığınızdan talep ediyoruz.”
Vakıf adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunan ve aynı zamanda Taşyapı A.Ş’nin de hukuk müşavirliğini yürüten avukat Orhan Karataş, konuyla ilgili kendisini aramamız üzerine “Taraflar arasında görüşmeler devam ediyor” demekle yetindi.
'SORUMLU HAZİNE'
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Şişli Belediyesi yetkilileri durumu özetle şöyle anlattı:
“Çağlayan’da yapılan Adliye binasının bulunduğu yerde Şişli Belediyesi’nin de arazisi vardı. Adliye’nin yapılması gündeme geldiğinde arazi takasına gidildi. Hazine, Şişli Belediyesi’nin arazisine karşılık, şu anda Belediye binasının yapıldığı araziyi Şişli Belediyesi’ne verdi. Hazine’nin verdiği yer daha büyük olduğu için Şişli Belediyesi Hazine’ye ayrıca para da ödedi. Bir anlamda araziyi satın almış oldu. Bu işlemler olduktan sonra Azınlık Vakıfları’na ait arazilerin iade edilmesi ile ilgili kararname çıktı. Vakıflar arazilerini geri almak için harekete geçti. Bizim hukukçularımıza göre, belediye binasının yapıldığı arazi söz konusu kararnamenin kapsamı dışında kalıyor. Bizim görüşümüz de bu.”
KARARNAME NE DİYOR?
Resmi Gazete’nin 27 Ağustos 2011 tarihli sayısında yayımlanan, 5737 sayılı Kanuna geçici madde eklenmesiyle ilgili Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili maddesi şöyle:
“b) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazları,
c) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeleri,
tapu kayıtlarındaki hak ve mükellefiyetleri ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oniki ay içinde müracaat edilmesi halinde, Meclisin olumlu kararından sonra, ilgili tapu sicil müdürlüklerince cemaat vakıfları adına tescil edilir.