İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki birinci derece SİT alanıdaki Selçuk- Efes Havalanı’nda ikinci pist, hangar ve depoların yapımı için Koruma Kurulu’ndan izin alınmadığı ortaya çıktı. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma
İZMİR - Selçuk- Efes Havalanı’na ikinci pistle, çelik konstrüksiyonlardan hangar ve depo inşaatı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından durduruldu. Konunun basında yer almasından sonra yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Selçuk Müzesi yetkilileri raporlarını Koruma Kurulu’na iletti. Müze Müdürlüğü’nün raporlarını değerlendiren Kurul, inşaatların Efes Antik Kenti birinci derece arkeolojik SİT alanı içinde kaldığını belirterek, konunun Kurul’da görüşülüp karara bağlanıncaya kadar hiçbir fiziki müdahalede bulunulmaması uyarısı yaptı. Kurul ayrıca sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.
'İVEDİ' YAZI GÖNDERİLDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu adına Müdür Vekili Osman Arslan imzasıyla İzmir Valiliği, Selçuk Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen 'ivedi' ibareli yazıda, Efes Müze Müdürlüğü yetkililerinin konuyla ilgili yaptıkları incelemeye dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Efes Antik Kenti birinci derece arkeolojik SİT alanı içinde kalan 30 N1 Pafta 8927 parselde kayıtlı THK (Türk Hava Kurumu) tarafından işletilen Efes Havaalanı’yla ilgili çıkan haberler üzerine Efes Müzesi uzmanlarınca yerinde yapılan incelemede, kullanılan mevcut pistin güney yanına ikinci apronla acil servis yolu yapmak için çalışmalar yapıldığı ve apron çalışmalarına ek olarak havaalanı içerisinde kontrol kulesi ve hizmet binalarının bulunduğu alanda, çelik konstrüksiyonla iskeleti tamamlanmış çalışmaları devam eden ek hizmet binası inşaatı tespit edilmiştir. Hazırlanan rapor ve ekleri iletilerek konunun öncelikli olarak gündeme alınıp, Koruma Kurulu’nda değerlendirilmesi istenmiştir. Yazıda THK’ya ait havaalanı içinde büyük kepçeler ve beton karma makineleriyle yasal olmayan inşaatlar yapıldığı belirtilerek, gerekli işlemlerin yapılması ve söz konusu izinsiz yapıların yıktırılmasının istendiği başvuru incelenmiştir. Konu İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nda değerlendirilmek üzere ilk toplantı gündemine alınacak olup, konuyla ilgili kurul değerlendirilmesi sonuçlanıncaya kadar, anılan alanda hiçbir fiziki müdahalede bulunulmaması ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı uygulamaların durdurularak, yasal mevzuat doğrultusunda sorumlular hakkında gereğinin yapılması hususunda gereğini rica ederim."
THK: SİT ALANINA ZARAR VERİLMİYOR
Türk Hava Kurumu Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada ise, çalışmaların SİT alanına zarar vermediği öne sürüldü. Açıklamada, "Türk Hava Kurumu Selçuk Meydanı’nda yapılan çalışma, bölgede görev yapan yangın söndürme uçaklarının güvenli iniş kalkışlarını sürdürmeye yönelik bir çalışmadır. Bu çalışma esnasında SİT alanına hehangi bir zarar verilmemektedir. Kurumumuz bölgenin yüksek yangın riski taşımasından dolayı bu faliyeti tamamen bölge güvenliği gözeterek gerçekleştirmektedir" denildi.