Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi’nin bulunduğu alanda inşa edilen Millet Bahçesi’nin ikinci etabı için de gizli ihale yapıldığının ortaya çıkmasının ardından CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer konuyu Meclis gündemine taşıdı.
İhalenin, Kamu İhale Kanunu’nda yer alan doğal afetler ve olağanüstü durumlarda yapılması öngörülen 21b maddesine dayanarak pazarlık usulüyle yapılmasını eleştiren Taşcıer, “Millet Bahçeleri Rant Bahçeleri halini almış durumda. Halkın parasını birilerinin cebine koyarken usulüne dahi uydurmaya gerek görmüyorlar” diye konuştu.
BirGün’de yer alan habere göre; 5 Ekim 2021’de yapıldığı öğrenilen “Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 2 Etap Millet Bahçesi ile Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesinin açık usul yerine idarece belirlenen firmaların davet edildiği pazarlık usulüyle yapıldığı anlaşıldı. Kamu İhale Kanunu’nda doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmedik olağanüstü durumları kapsayan 21b maddesine göre kapalı olarak düzenlenen ihaleyi 84 milyon 250 bin TL ile kazanan Yapı ve Yapı şirketi ile sözleşmenin 18 Ekim’de imzalandığı ortaya çıktı. Sözleşmeye göre 16 Ocak 2022’de tamamlanması öngörülen ihalenin Kamu İhale Kurumu tarafından işin bitmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılması ise dikkat çekti.
SKANDAL MURAT KURUM'A SORULDU
Skandalı Meclis’e taşıyan CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ihalede neden pazarlık yönteminin gerçekleştirildiğini sordu. Bakanlıktan gelen yanıtta, “İşin yapım tekniği açısından özellik arz ettiği için” pazarlık yöntemine başvurulduğu belirtildi. Yanıtı değerlendiren Taşçıer, şunları söyledi:
‘‘Millet Bahçesi işi yapım tekniği açısından özellik arz ediyormuş. Sanırsınız nükleer santral ya da uzay üssü yapıyorlar, alt tarafı park bu. Bir park yapmanın nesi yapım tekniği bakımından özellik arz ediyor? Yandaşa kaynak aktarmayı kılıfa soktuk diyorlar yani. Tam bir soygun düzeni. Park inşa etmek de bu madde kapsamına girecekse Türkiye’de açık ihale yapılamaz. AKM Millet Bahçesi işini alan bu şirket üçü 21b usulüyle olmak üzere beş kamu ihalesinde toplam 1,1 milyar lira gibi çok büyük tutarda iş almış. Bu şu demek, halk yoksullaşırken birileri zenginleşiyor.’’