-Altın yükselişini devam ettirdi
İstanbul Altın Borsası (İAB) Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,05 değer kazandı. Altının kilogramı ise kapanışta 94 bin 800 lira oldu.
Altın piyasasında 13 işlemde 12 milyon 64 bin 966,10 liralık ve 91 işlemde 133 milyon 953 bin 967,89 dolarlık işlem hacmi gerçekleşti.
-Avrupa hisselerinde çıkışın 2. günü
Avrupa hisseleri, Alman Şansölye Angela Merkel ve Fransız Başkan François Hollande'ın euroyu korumak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına dair söylemleri, ABD ekonomisinin beklenenden daha hızlı büyümesi ve şirketlerin beklenenin üstünde kazanç bildirmelerinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.
Fransa'nın en büyük petrol üreticisi Total ve varlık yönünden İngiltere'nin en büyük ikinci bankası Barclays yüzde 3'ün üzerinde yükseldi. Gucci markasının Fransız sahibi PPR SA'nın hisseleri ise operasyonel gelirinin yüzde 20 artmasıyla yüzde 6.5'lik çıkış gösterdi. European Aeronautic, Defence & Space Co. ise ekonominin ilk yarısındaki kârının yüzde 89 artması ve yıl sonu gelir oranını yukarı çekmesiyle yüzde 6.2'lik bir ralli yaptı.
-İMKB 2012 rekorunu yeniledi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün başladığı ralliye bugün de Avrupa tarafından gelen haberlerle devam etti. İMKB 100 endeksi günü önceki gün kapanışına göre 531,83 puanlık yükselişle 64.372,81 puandan kapatarak 2012 yılı rekorunu yenilemiş oldu.
İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 0,83 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 1,9 milyar lirayı buldu.
-ABD'de büyüme yavaşladı
ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yumuşayan istihdam sektörünün tüketimi dizginlemesiyle daha yavaş hızda büyüdü.
ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan veriye göre, ABD gayrı safi yurt içi hasılası (GSYH) ilk çeyrekteki revize edilmiş yüzde 2'lik büyümenin ardından, ikinci çeyrekte yüzde 1.5 büyüdü. Bloomberg News tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre yüzde 1.4'lük bir büyüme öngörmüştü. Dünyanın en büyük ekonomisinin hemen hemen yüzde 70'ini oluşturan hanehalkı harcamaları ise bir yıldaki en yavaş büyüme oranını gerçekleştirdi.
-Türkiye otomotiv pazarı yüzde 19,4 daraldı
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye, Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 2012 Haziran ayında 7. ve 2012 Ocak-Haziran döneminde 7. sırada yer aldı. Türkiye otomotiv pazarı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 daralarak 446.366 adetten 359.618 adet seviyesine geriledi. 6 aylık süre içerinde Türkiye otomotiv pazarı sırasıyla yüzde 44 ile Portekiz, yüzde 41 ile Yunanistan, yüzde 23,3 ile Kıbrıs ve yüzde 21,5 ile İtalya'nın ardından en çok daralan beşinci ülke oldu.
-İspanya'da işsizlik demokrasi dönemi rekorunu kırdı
İspanya'da işsizlik, Başbakan Mariano Rajoy'un işten çıkarmaları kolaylaştırması ve aynı zamanda, ülkenin demokrasiye geçişinden bu yana en ağır kemer sıkma tedbirlerini uygulaması ile birlikte rekor seviyeye yükseldi.
Halihazırda Avrupa Birliği'nin en yüksek seviyesinde bulunan işsizlik oranı, ilk çeyrekteki yüzde 24.4 seviyesinden ikinci çeyrekte yüzde 24.6'ya yükseldi. Bu, diktatör Franko'nun 1976'da ölümü ile birlikte ülkenin demokrasiye geçmesinden bu yanaki en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, işsizlik oranının yüzde 24.7 seviyesinde egrçekleşmesi bekleniyordu.
-Asya paraları bu hafta dolara yenik düştü
Ekonomik yavaşlamanın risk iştahını azaltması ve Asya'daki varlıkların talebini aşağı çekmesi üzerine Asya paraları bu hafta zayıfladı.
Endonezya rupisi, hükümetin bu hafta sukuk tahvillerinin 5. ihalesinde hedefi tutturamamasının ardından 1 ayın en kötü haftasını kaydetti. Güney Kore ekonomisinin geçtiğimiz çeyrekte yüzde 2.4 ile son 3 yılın en yavaş hızında büyürken, Tayland Merkez Bankası da 2012 büyüme tahminini yüzde 6'dan yüzde 5.7'ye düşürdü. Asya'da en çok işlem gören para birimlerinin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euroyu koruma sözü vermesinin ardından bugün kazanç sağladı.
-Borçlar kanunu da değişiyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bazı reformlar zamanında yapılmaz, gerekli adımlar atılmazsa Türkiye'nin hedeflediği kişi başı 20-25 bin dolar milli gelir düzeyine ulaşamayabileceğini, reform yapılacak alanların başında da eğitim geldiğini söyledi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun aynı tarihte Meclis'ten geçtiğini, ancak uygulama tarihini 1 Temmuz 2012 olarak belirlediklerini hatırlatan Babacan, bu kanunların bir an önce Resmi Gazete'de yayımlanması, yürürlüğe girmeden önce problemlerin kendilerine iletilmesi ve bunların düzeltilmesi amacıyla böyle bir uygulamayı tercih ettiklerini söyledi.