AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu, "Erbakan ailesinin bazı bireylerine milletvekili adaylığı teklifi götürüldüğü" iddialarıyla ilgili, "Parti yönetim kurullarında konuşulur, bir sonuç üretilir" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, "Erbakan ailesinin bazı bireylerine milletvekili adaylığı teklifi götürüldüğü" iddiaları üzerine, "Bu tür çalışmalar, yani bir isim üzerinden de bunu söylemek doğru değildir, ama bu tür çalışmaların tamamı eğer varsa, olabilecekse, olursa, siyasi partilerin tümü için kast ediyorum, partilerin kendi iç gündemleridir. Parti yönetim kurullarında konuşulur, değerlendirilir ve onun üzerinden bir sonuç üretilebilir" dedi.
Soylu, AK Parti'de aday adaylarının değerlendirilmesi sürecinde 4 ara komisyonun devam eden çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
AK Parti'nin kurulduğu günden beri seçim takvimini işletirken, aday belirlerken ve kampanya yürütürken, aynı metodolojiyi izlediğini, burada istişare ve ortak aklın ön plana çıktığını ifade eden Soylu, milletvekili genel seçimlerinde adayların belirlenmesinin en önemli aşamalardan biri olduğunu söyledi.
Soylu, 7 Haziran seçimleri için aday belirleme süreci işletilirken bazı istisnalar dışında herkesin temayül yoklamasına alındığını, bunların da çok büyük bir disiplin içerisinde yapıldığını ifade ederek, buradan çıkan sonuçların değerlendirilerek Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığına iletildiğini, SKM'nin AK Parti'yi diğer siyasi partilerden ayıran en önemli özelliklerden biri olduğunu anlattı.
Daha sonra aday adaylarıyla 12 komisyonda bir hafta süreyle mülakatlar yapıldığını, temayül yoklamaları ve mülakatların bu komisyonlar tarafından değerlendirildiğini belirten Soylu, 12 komisyonun bir sonraki aşamada 4 komisyona düşürüldüğünü anımsattı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu, şu bilgileri aktardı:
"Siyasi ve hukuk işleri, teşkilat, seçim işleri ve özellikle genel sekreterlik, bu 4 başkan yardımcılığında, 12 komisyon içerisinde bulunan diğer iki başkan yardımcısını da içine alarak üçlü komisyonlar oluşturuldu. Yani 3 bölüm 4 ayrı kategoride toplandı. 4 ayrı kategorik komisyon oluşturuldu 3'er kişiyle ve toplam o 12 komisyonda harmanlanan bütün aday adayları, tekrar burada değerlendirmeye alındı. Biraz önde olanlar, arkada olanlar, ayrılanlar gibi değerlendirme oldu. Şimdi biz bu komisyonlarda biraz daha irdeleyerek devam ediyoruz. Yani herkes birbirine kendi komisyonlarında gördüklerini anlatıyor. Yaklaşık bu da bir haftalık süreç alacak. Biz bu komisyonlarda partimizin il başkanlarını, o bölgedeki belediye başkanlarımızı, yani il belediye başkanlarını, sivil toplum örgütlerinden görüşleri alarak aslında aday adaylarımızla ilgili derinlemesine bir analizi, araştırmayı ve kendi görüşlerimizi ortaya çıkarabilecek bir sonuca ulaşmaya çalışacağız."
AK Parti'de aday belirleme sürecinin, aday adaylarının tümünün değerlendirmeye tabi tutulduğu ve tamamıyla görüşüldüğü bir süreç oluğuna dikkati çeken Soylu, tüm bu değerlendirmelerin Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki üst kurula sunulacağını bildirdi.
Soylu, "En nihayetinde önümüzdeki hafta başından itibaren de üst komisyon bu çalışmaların tamamını gözden geçirecek, değerlendirmeler ortaya koyacak ve kendi gördüklerini de buna katarak bir sonuca ulaştıracak" diye konuştu.
"4 ara komisyonda değerlendirmeye alınan aday sayısı" da sorulan Soylu, şunları kaydetti:
"Bu sürecin başlarından itibaren, AK Parti'nin kendi adına bir ilkesi ve kriteri vardır. Kriteri gizlilik esasıdır. Yani burada kimin biraz daha önde, arkada olduğu, temayüllerin ne şekilde teşkilatımız tarafından ortaya konulduğu... Bu bir merkezi yoklamadır. Yani AK Parti merkezi yoklama usulünü kurulduğu günden beri yürütmektedir. Merkezi yoklamaların temel esası da parti genel merkezinin oluşturacağı kriterler, ilkeler, esaslar çerçevesinde belirlenmesidir. İşte bunu ortaya koyduğumuz için şu kadar elendi, şu kadar ortaya çıktı, şu kadar kişi üst komisyona çıkacak gibi kesin değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaşmamız bizim açımızdan doğru değildir."
Bu komisyonlarda yapılan değerlendirmelerle ilgili aday adaylarına da bilgi verilmediğini dile getiren Soylu, "6 bin 300'ü aşkın aday adayımızın her birinin değerlendirilme, her birinin milletvekili aday listesine girme ihtimali her biri kadar vardır" dedi.
Bir soru üzerine Soylu, üst kurulun önceki seçimlerdekine benzer şekilde oluşmasının beklendiğini ifade ederek, bunun gelecek hafta netleşeceğini bildirdi.
Erbakan ailesinden kişilere adaylık önerisi götürüldüğü iddiası
"Siyaset ve diğer alanlarda tanınmış kişilere adaylık teklifi götürüleceği" iddiaları anımsatılarak, "Erbakan ailesinden bazı kişilerin adının geçtiği"nin ifade edilmesi üzerine Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Özellikle bu dönemler, siyaset için hareketli dönemlerdir. Hele seçim, sandık, aday, listeler konuşulmaya başlandığı andan itibaren, sözlerin ve düşüncelerin hükmü ortadan kalkar. Çünkü onlara artık sahip olabilmek de mümkün değildir. Bir taraftan talepler vardır, diğer taraftan bu taleplerin karşılanabileceği, karşılanamayacağı durumlar söz konusudur. Yine bu tür çalışmalar, yani bir isim üzerinden de bunu söylemek doğru değildir, ama bu tür çalışmaların tamamı eğer varsa, olabilecekse, olursa, siyasi partilerin tümü için kast ediyorum, partilerin kendi iç gündemleridir. Parti yönetim kurullarında konuşulur, tartışılır ve değerlendirilir ve onun üzerinden böyle bir sonuç üretilebilir. Ama yine söylüyorum bu konuda da yine AK Parti'nin ortaya koyduğu metot her zaman kendi içerisindeki ortak aklıdır. Bu konuda son dakikaya kadar, çünkü isim listelerimiz 7 Nisan saat 17.00 itibarıyla YSK'ya verilecektir. Bu dakikaya kadar böyle bir değerlendirmenin kamuoyu ile çok paylaşılmaması, en temel esaslardan biri olarak siyasetin altın kurallarındandır."
Kadın milletvekili sayısı
"Yeni dönemde TBMM'de AK Parti'li kadın milletvekili sayısının artıp artmayacağı" da sorulan Soylu, "Bütün arkadaşlarımızın, bütün komisyondaki arkadaşlarımızın, her birimizin en temel kriterlerinden birisi, Meclis'teki kadın milletvekili sayısını en üst noktaya getirebilmektir" dedi.
Belediye meclis ve başkan adaylıklarıyla ilgili de kurucu Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o dönem talimatı bulunduğunu, Davutoğlu'nun da aynı istikamette bu talimatları yenilediğini kaydeden Soylu, "Yani biz Meclisteki kadın sayısını en üst seviyeye çıkarmak ve siyasi hayatla, çalışma hayatıyla, sosyal hayatla kadını bir arada tutabilecek en önemli unsur olan TBMM'deki temsili oran olarak artırmakla mükellefiz. Her birimizin çok büyük isteği var. Çalışmalarımızı ve değerlendirmelerimizi de ona göre yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Soylu, AK Parti'nin kampanya hazırlıkları, teşkilatı, seçim stratejisi ve adaylarıyla beraber bir taraftan sakin, dengeli, çok sıkı çalışan, diğer taraftan kendi ortak akıl planına göre hareket eden gündemle ilerlediğini ifade ederek, bütün bunların 400 milletvekilinin AK Parti ile ve Türkiye ile buluşturulması hesabı üzerine yapıldığını söyledi.
AK Parti'nin bugüne kadar çıkardığından daha fazla milletvekili çıkarabilmesinin, bugüne kadar ortaya konulan çalışma, performans ve ortak akıldan, çok daha iyi bileşenlerin bir araya getirilmesi zorunluluğunu getirdiğini belirten Soylu, seçim hedeflerinin 400 milletvekili ve yüzde 52 oy olduğunu kaydetti.