İklim krizine bağlı kuraklığın korkutucu boyutlara geldiği ülkemizde, şeker pancarının hassas ve sık sulama gerektiren ürün olması, tüm dikkatleri kaynak tasarrufu sağlayan sulama yöntemlerine çekiyor.
Akıllı sulama sistemlerinin sektör lideri NETAFIM, 26 yıldır Türkiye’de tarımda kaynak tasarrufu ve yüksek verimlilik çalışmaları yürütüyor. Damla sulama sistemi, su, gübre ve enerji gibi en önemli tarımsal girdi maliyetlerindebüyük azalma yaratırken, şeker pancarı üretimini ekonomik açıdan çok daha avantajlı hale getiriyor.
2,7 milyon dekara ulaşan şeker pancarı üretim alanında, yağmurlama sulama sistemiyle dekar başına 1500 ton su harcanıyor. Damla sulama, yağmurlamaya göre %50 oranında su tasarrufu sağlarken, salma sulamayla kıyaslandığında bu oran %75’e ulaşıyor.
Damla sulama, yağmurlama ve pivot sulamaya göre enerji tüketimini %30 oranında azaltıyor.
Düzenli aralıklarla doğrudan bitki köküne su ve gübre veren damla sulama sistemi, yağmurlama yöntemine göre alınan verimi %30’a kadar arttırırken, pancarın fiyatını belirleyen polar (şeker) miktarını 3 birime kadar yükseltiyor. Pancardaki şeker oranı artışı üretici için ek gelir anlamına geliyor.
Optimal düzeydeki gübrelemeyle, verilen besinlerin etki seviyesi artarken, gübre harcamaları %20’ye yakın azalıyor.
İşçilik, sık sulama gerektiren şeker pancarı üreticiliğinde kârlılığı düşüren en büyük unsurlardan birisi. Damla sulama sisteminde, sadece ekim öncesi hat serme ve sonrası toplama sırasında işçilik gerekirken, diğer sulama sistemlerinde gereken hat taşıma işlemi, her sulama aşamasında önemli düzeyde işçilik gideri oluşturuyor.
Damla sulamada işçilik maliyeti, diğer sulamalara göre %60 daha az gerçekleşiyor.
Damla sulama, yağmurlamadan kaynaklanan cercospora (yaprak lekesi hastalığı) ve rhizoctonia (kök çürüklüğü) gibi hastalıklara yakalanma riskini de minimize ediyor. Toprağın çoraklaşmasını önleyen ve kalitesini iyileştiren damla sulama sistemleri, şeker pancarındaki 4 yıllık yeniden ekim süresini de kısaltıyor.
NETAFIM, özel sektör ve kooperatiflerle yürüttüğü tanıtım çalışmalarıyla, çok daha fazla üreticinin damla sulama avantajlarından faydalanmasını hedefliyor. Kayseri Şeker Fabrikası’nın 19-20 Eylül’ de düzenlediği tarla gününde pancar üreticileriyle bir araya gelen NETAFIM, bir diğer etkinliği 26-27 Eylül’ de Konya - Çumra ilçesinde, tohum sektörünün önemli firmalarından KWS ile beraber organize ediyor.