SİYASET

Tanrıkulu'dan tepki

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Üçüncü Hava Limanı, Üçüncü Köprü gibi dev projelere Hazine garantisi veren düzenlemeye tepki gösterdi

24 Nisan 2014 Saat: 12:20
Tanrıkulu'dan tepki
Tanrıkulu'dan tepki

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Hazine Müsteşarlığı’nın 19 Nisan 2014 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik'in adrese teslim bir düzenleme olduğunu öne sürdü. Tanrıkulu, düzenlemenin ülkemizin zaten yüksek olan dış borçlarını daha da artıracağını ve bazı firmaların kayırılmasına yol açabileceğini ifade etti.

Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada, yönetmelikle asgari yatırım tutarı 1 milyar liranın üzerinde olan Yap-İşlet-Devret projeleri ile Sağlık ve Millî Eğitim Bakanlıklarınca yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere Hazine garantisi verileceğini kaydetti. Tanrıkulu, "Buna ilave olarak projelerdeki borçlar da Hazine tarafından ödenmesi taahhüt edilmektedir. Yönetmeliğin Aralık 2012’den bu yana ihale edilen projeleri de kapsayacağı anlaşılmaktadır. Buna göre söz konusu garanti bundan sonra yapılacak projeler için yıllık toplam 3 milyar dolar limitli, Aralık 2012’den bu yana gerçekleşen projeler için ise limitsiz olarak geriye dönük uygulanacaktır. Bugüne kadar Hazine garantisi Yap-İşlet-Devret projelerinde ‘satın alma garantisi’ şeklinde uygulanırken, bu Yönetmelik ile artık finansman konusuna da garanti verilmiş bulunmaktadır."

DEV PROJELER DIŞARIDAN KAYNAK BULMAKTA ZORLANIYOR

Üçüncü Hava Limanı, Üçüncü Köprü gibi dev projelerin dışarıdan kaynak bulmakta halen zorlandığını vurgulayan Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Bu büyük projelere daha önce iktidar, Hazine garantisi olarak ‘satın alma garantisi’ ile kimisine yıllık geçiş garantisi, kimisine yıllık yolcu garantisi gibi garantiler vermiştir. Anlaşılan bu garantiler yetmemiş, Yönetmelik ile borçları da garanti altına alınmıştır. Bundan sonra 1 milyar TL’nin üzerindeki projeler için gerekli dış finansman sağlanırken uluslararası finans kuruluşları Hazine garantisini sürekli talep edeceklerdir. Bugüne kadar gerçekleştirilen ihalelere göz attığımızda (Üçüncü Hava Limanı, Üçüncü Köprü, Hızlı Tren, Avrasya Tüneli vb.); Yönetmelik ile Hazine garantisinin ilk etapta yaklaşık 50 milyar dolarlık (yaklaşık 110 milyar TL) devasa bir borcu kapsayacağı görülmektedir. Türkiye’de kredi limiti 2 milyon TL ve üzerinde olan 34 bin KOBİ’nin var olduğu göz önüne alındığında, bu büyüklükte yeni 55 bin KOBİ daha yaratmanın mı, yoksa böyle afakî projeleri devlet garantisine almanın mı Türkiye’nin menfaatine olacağı tartışılmalıdır. Yaklaşık 1 milyon KOBİ’nin finansmana erişimindeki zorluklar yıllardır devam ederken hangi hakkaniyet ölçüsüyle 10-15 firma için 50 milyar dolarlık devlet garantisi getirildiğinin mantıklı bir izahı bulunmamaktadır. KOBİ’leri üvey evlat olarak gören iktidar verilen bu devlet garantisini en fazla hak edenlerin, bizim öz evlatlarımız yani KOBİ’lerimiz olduğunu artık idrak etmelidir."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑