İzmit Belediyesi tarihi değerlere sahip çıkmayı sürdürüyor
Şimdiye kadar yok olmaya yüz tutan bir çok tarihi değere sahip çıkan İzmit Belediyesi Hacıhasan ve Akçakoca Mahallesi’nde tarihi bir konak ile su sarnıcını da restore ettirdi. Tezer Sokak’taki Yeşil Konak ile Kapanca Sokak’taki 200 yıllık su sarnıcı düzenlen törenle açıldı.
GÖREV KABUL ETTİK
Mehteran bölüğünün de gösteri yaptığı açılışta konuşan Başkan Doğan” Bu kökleri yaşatmak lazım. Bu kökler olmazsa bayrağımız anlı şanlı dalgalanamaz. Bu köklerden kaparsak Türk milleti gücünü de kaybeder, yok olur. Bu millet binlerce yıl varsa bu kökler sayesindedir. Belediye olarak yaptığımız köklere sahip çıkmaktır. Burada ne anılar, enerji var. Burada taşını tuğlasını taşıyıp yüreğini aktaranlar var. Buralarda babamızın, dedemizin, atalarımızın enerjisi, anıları var. Bu binaları yeşertip gün güzüne çıkartıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile birer birer bu değerleri restore ediyoruz. Eski eserleri nakış nakış işliyoruz. Göreve geldiğim ilk zamanda Kapanca Sokağa geldiğimde bana” Buradan çok vali başkanlar geçti. Burada yenileşme yapmak istedi. Hiçbiri yapamadı. Seni de bu sokak kapacak” dediler. Biz ise yılmadık, çalıştık. Kapanca Sokağı yaşatacağız ve daha farklı bir sokak olacak. Yeşil konağın restorasyonu da kolay olmadı. TOKİ’nin önemli katkıları ile bugünkü hale geldi. İzmit halkı adına teşekkür ederim” dedi.
HERKES SAHİPLENMELİ
Doğan, “Tarihe sadece tek bir başkanın çabasıyla sahip çıkılmaz. Bütün kurumların sahip çıkmasıyla olur. TOKİ gibi bütün kuruluşlar tarihi değerlere sahip çıksın. Yeşil Konak’ı belediye müzesi olarak açıyoruz. Konakları yapıp kilitlemek doğru değil. İçinde insan olması gerekir ki bu binalar yaşasın. Bu alanda daha yapılacak çok işimiz var. Camiler konaklar, hamamlar birer birer hayat buluyor. İzmit Belediyesi tarihine sahip çıkan atasına sahip çıkan bir belediyedir. Bu ülke için bayrak için kim canını kanını ortaya koyduysa hepsine minnettarız” diye konuştu. YEŞİL KONAK Hacıhasan Mahallesi, Tezer Sokak bulunan ahşap kagir bina 1927 yılında İzmit’in esnaflarından Osman Zeki Akköseoğlu tarafından yaptırılmıştır. Yapı 1 adet bodrum kat, 1 adet zemin, 1 adet normal kat ve 1 adet çatı katından oluşmaktadır. Yapının zemin ve bodrum katı İzmit Belediyesi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Müzede İzmit Belediyesi’nin kuruluş tarihi olan 1871 yılından bu yana kullanılan binaları, hizmetleri, araç gereçleri gerek görsel gerek nesnel olarak sergilenmektedir. Mülkiyeti İzmit Belediyesine ait olan binada sanat, kültür ve tarihin iç içe yaşandığı bir yapılanma amaçlanmıştır.