Tüketicilerin yüzde 80’inin tatil planlamasına internetten başladığını söyleyen CloudArena Kurucu ortağı Tolga Yalçınkaya, “Her 10 kullanıcıdan 7’si konaklamayı planladığı tesisin internet sitesinde mutlaka zaman geçiriyor ve yor
İnternetin getirdiği avantajların birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de önemli değişikliklere yol açtığını belirten CloudArena Kurucu Ortağı Tolga Yalçınkaya, yaygınlaşan internet kullanımı ile birlikte, her geçen gün daha çok tüketicinin tatil planları için ilk adımları online dünyada attığını söyledi.
Araştırmalara göre, Türkiye’deki internet kullanıcısı tüketicilerin yarısından fazlasının her yıl birden fazla seyahat imkanı bulduğunu söyleyen Yalçınkaya, “Bu kullanıcılar tüm bütçelerinin yaklaşık yüzde 6’sını tatil için ayırıyorlar. Tatil planlaması için ilk başvurulan yer ise internet oluyor. Kullanıcıların yüzde 80’inin fiyat ve tesis gibi konularda araştırmaya internetten başladıkları görülüyor” dedi.
Önce tesisin sitesine bakıyoruz
Tüketicilerin konaklama kararı vermeden önce ilk olarak tesisin internet sitesinde yer alan bilgileri incelediklerine dikkat çeken Yalçınkaya, “Araştırmalar, her 10 kullanıcıdan 7’sinin konaklamayı planladığı tesisin internet sitesinde mutlaka zaman geçirdiğini gösteriyor. Fakat söz konusu paket tatil olduğunda, misafirler önceliği online seyahat acentelerine veriyorlar. Tüketicilerin yaklaşık yarısı, tur seçeneklerini değerlendirmek için seyahat acentelerinin internet sitelerini incelemeyi tercih ediyor. Tüm bunlar için internette geçirilen zaman 3 - 6 saat arasında değişebiliyor” diye konuştu.
Yorumlar kritik öneme sahip
Tüketicilerin otel ve seyahat acentelerinin web sitelerinde ilgi gösterdikleri bölümlerin başında yorumlar geldiğini söyleyen Yalçınkaya, “Özellikle daha önce konaklamadıkları bir tesise ilk kez gitmeyi düşünenler, tesisle ilgili internet üzerindeki yorumları ve puanlamaları detaylı bir şekilde inceliyorlar. Bu yorumların karar verme üzerindeki etkisi de son derece yüksek. Misafirler olumlu ve olumsuz yorumları bir arada değerlendirerek, kendilerine en uygun tesisi, kendileri ile benzer beklentileri olan diğer misafirlerin yorumlarını da inceleyerek seçmeye çalışıyorlar. Bu noktada, daha güçlü bir marka algısına sahip ve bunu internete taşıyabilmiş olan tesislerin olumsuz yorumlardan daha az etkilendiklerini söylemek mümkün. Yorumlar arasındaki eleştiriler, beğenilerden fazla bile olsa, potansiyel misafirler online dünyada güçlü bir imaja sahip olan tesislerden vazgeçmek yerine, web sitelerini de ziyaret ederek son kararlarını veriyorlar” dedi.