İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ CEOsu Önder Sezgi, yolcuyu küstürmeyip tepkisine kulak vereceklerini açıkladı. Buna göre İDO esnek fiyata geri dönmeyecek. Araca ayrı şoföre ayrı bilet kalkıyor. 20 TLye VIP geçiş uygulaması bitecek.
İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) 25 deniz otobüsü, 18 araba vapuru ve 10 hızlı feribotuyla, araç ve yolcu taşımacılığında dünyanın en büyük iki şirketinden biri. Firma, geçen yıl 53 milyon yolcu ve 7,6 milyon araç taşıdı. Bir yıl önce özelleştirilen İDO, son zamanlarda müşterilerden gelen eleştirilerin hedefi konumunda.
Önceki akşam iftarda gazetecilerle bir araya gelen İDO Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Önder Sezgi, yolcuların tepkisine sebep olan uygulamaları kaldıracaklarını ve bunlara geri dönmeyeceklerini açıkladı. "Esnek fiyatlandırmayı savunmaya kalkmak istemiyorum. Bizim yolcu profilimiz böyle bir uygulamaya hazır değilmiş." diyen Sezgi, 20 Temmuz-16 Eylül arasında geçerli olacağını açıkladıkları sadeleştirilmiş tarifenin değişmeyeceğini söyledi. Sezgi, "Kararımız 16 Eylül'den sonra aynı yapıya, aynı fiyatlarla devam etme yönünde. 16 Eylül'den sonra da esnek fiyata dönmeyeceğiz, şimdiki fiyatlarla devam edeceğiz." diye konuştu.
Araca ve şoföre ayrı bilet kesmeye de son vereceklerini belirten Önder Sezgi, "Araç ve şoföre ayrı bileti kaldıracağız demiştik. 10 Ağustos gibi (dün) bunu da tamamlamış olacağız." dedi.
Şirketin tepki çeken uygulamalarından biri de Eskihisar'da 20 TL ekstra ücret verenin araç kuyruğunda beklemeden vapura alınmasıydı. Sezgi bunu da kaldıracaklarını ifade etti: "Tepkiler üzerine onun formatını değiştiriyoruz. Mevcut haliyle devam etmeyecek, içeriğini değiştireceğiz."
İDO CEO'su Önder Sezgi, Bursa Belediyesi ulaşım şirketi BURULAŞ'ın, İstan-bul-Bursa yolcu taşımacılığında kendilerine ciddi bir rakip olamayacağını dile getirdi. Sezgi'nin açıklamasına göre İDO, İdobüs ismiyle 23 Mart 2012'den itibaren İstanbul Kabataş ile Bursa arasında 5 yaşın altındaki deniz otobüsleriyle günde karşılıklı 10'ar sefer düzenleniyor. 9 bin koltuk kapasiteli bu hatta bugüne kadar 600 bin yolcu taşındı. Doluluk oranı yüzde 60. Bilet fiyatları 1 lira ile 27 lira arasında değişse de ortalama fiyat 11 lira ve yolculuk süresi 1 saat 45 dakika. Sezgi, "Biz orada İdobüs ile zaten çok iyi hizmet veriyoruz. Orada tatlı bir rekabet olur. Biz o rekabette hizmet kalitemizle önde olacağımıza inanıyoruz. Dünyanın en büyük denizyolu firmasıyız. Rekabet kaliteyi artırır, biz bu rekabete dünden hazırız." dedi.
Geçen yılki cirosu 440 milyon lira olan İDO bu yıl yüzde 15 artışla 500 milyon lira ciro hedefliyor. Esnek fiyat politikasından vazgeçilmesinden sonra ciro hedefinin tutması için yılın kalan bölümünde yolcu sayısının yüzde 5 artması gerekiyor. Bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yolcu sayısı yüzde 2, araç sayısı yüzde 3 arttı. Şirket iskele ve vapurlardaki yeme içme alanlarını belediye döneminin 10 katı bedelle, TAV Havalimanları bünyesindeki BTA'ya kiraladı. İDO, Eurodizel yakıtı litresi 1,65 liradan alıyor. Yakıtın şirket giderleri içindeki payı yüzde 40.