Seçim öncesi hükümetten şoför esnafına yüzde 40’lık ÖTV indirimi müjdesi geldi. 30 bine yakın taksi ve minibüsün yenilenmesi bekleniyor. ÖTV indirimi tutarı otobüs ve servislerle birlikte 600 milyon TL’yi bulabilir
Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara’da şoför esnafıyla bir araya geldiği buluşmada ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı ve özel halk otobüslerine ‘ÖTV’ müjdesi verdi. 2016 sonuna kadar araç yenileyenlerin ÖTV’sini devletin ödeyeceğini söyledi. Araçlara takılacak kamera bedeli de vergiden düşülecek.
Yüzde 40’lık indirim
Davutoğlu, “Son teknoloji ile donanmış güvenli, konforlu araçlarda hizmet vereceksiniz. İnsanımızın canı size, sizin canınız da bize emanet. Araçlarınıza takılacak kamera ve GPS sistemlerinin bedelini vergiden düşürüyoruz” dedi.
Taksici esnafı yapılan açıklamayı ‘önemli bir fırsat’ olarak görüyor.
Öte yandan Başbakan Davutoğlu, metro ve raylı sistem taşımacılığı yapılan güzergâhlarda servis taşımacılığı devam edeceğini söyledi. Hükümetin eylem planında metro geçen yerlerde kamuda taşımacılığın kalkacağı ifade edilmişti.
Türkiye genelinde 15 bine yakın taksicinin bu fırsatla taksisini yenilemesi bekleniyor.
Buna göre, ortalama 50 bin liralık araçları -Yüzde 40 ÖTV’li- tercih eden taksicilere yapılacak ÖTV indiriminin tutarı da Otomobil başına 20 bin liraya denk geliyor.
Bu da toplamda 300 milyon liralık indirim demek oluyor.
120-150 bin liralık araçlar kullanan minibüsçülerden de 15 bininin ÖTV müjdesiyle aracını değiştireceği öngörülüyor. Yüzde 15 oranında ÖTV uygulanan minibüsler için de devlet 250 milyona yakın ÖTV bedelini gözden çıkaracak.
‘Muazzam bir imkan’
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, ‘muazzam imkan’ olarak tanımladığı açıklamayla ilk etapta 15 bine yakın taksi sahibinin teksilerini değiştireceğini tahmin ettiğini söyledi. 2016 sonuna kadar verilen sürenin uzatılması halinde sayının katlanacağını da vurgulayan Uğur, şöyle devam etti:
“Bu yıl itibariyle taksilerde değişim başlamıştı ancak şimdi bu ÖTV fırsatı çok büyük bir imkan oldu. Bu nedenle yeni araç alımı için 2 yıllık bir süre yetersiz olabilir, ona göre bir planlama lazım, süre 5 yıla kadar uzatılırsa daha çok kişi faydalanır. Neredeyse yarı yarıya bir oran, yüzde 40 ÖTV’den bahsediyoruz. Yeni bir taksicilik anlayışı başlayacaktır.”
‘Araç kalitesi yükselir’
Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman ise açıklamayı ‘çok sevindirici’ bulurken, vergi indirimiyle birlikte güvenli kabinli araç isteklerini de vurguladı.
Duman, “Türkiye’de taksiciler için ortadaki en büyük sorun can güvenliği, bunun için güvenlik kabinli araçlara ihtiyacımız var, Türkiye’de yok. Ticari araçların güvenlik kabinli araç kullanması zorunlu olursa firmalar da üretecektir. Ayrıca Başbakanın müjdesiyle birlikte artık araçların kalitesi de yükselecek” diye konuştu.
Sigorta indirimi yolda
Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani, Türkiye’deki 32 bin 500 minibüsün 15 bininin yenilenebileceğine dikkat çekerek, özellikle GPS bedelinin vergiden düşülmesinin de kendilerine önemli kolaylık sağlayacağını söyledi. Gani, “Minibüste ÖTV yüzde 15 civarında, ayrıca trafik sigorta bedelleri de 10 bin liraya kadar çıkıyor. Başbakanımız bununla ilgili de çalıştıklarını söyledi” dedi.
Sektör heyecanlı, detayları bekliyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, taksi, otobüs, minibüs ve servis araçlarını yenileyeceklerden ÖTV alınmayacağına ilişkin açıklaması, otomotiv sektörü tarafından ilgiyle karşılandı. Bununla birlikte sektör temsilcileri, genel olarak böyle bir kararın piyasaya sınırlı etki yapabileceği konusuna dikkat çekiyor.
Uygulamanin nasıl olacağına ilişkin detayların önemli olduğunu belirten yetkililer, özellikle taksilerle ilgili “kabinli ve özel bir araç”tan söz edilip edilmediğinin de tam belli olmadığını vurguluyorlar.
100 bin taksi var
Türkiye’de 100 binin üzerinde ticari taksi bulunurken, bunların ne kadarının yenileneceği belirsiz. Nitekim özellikle İstanbul’da 5 yaş gibi bazı sınırlamalar olduğu ve bu araçların zaman içinde yenilendiği kaydediliyor.
Şehiriçi otobüs pazarı ise, belediye alımları ile birlikte yıllık ortalama 2 bin 500 adedi buluyor. Ozellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yerel yonetimler, halk otobüslerine yaş sınırı ve “alçak tabanlı” ya da “engelli rampalı” gibi özel şartlar koyduğundan, araçların büyük bölümü zaman içinde yenilenmekte.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, gelişmeleri yakından izlediklerini belirtirken, bunun bir ÖTV kanunu değişikliği gerektirdiğini hatırlattı.