IŞİD'in Musul'u işgal etmesinin ardından, Türkiye'nin Irak'ta bulunan Musul ve Kerkük'teki hakları yeniden gündeme geldi.
Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüt günler süren çatışmalar sonrası Musul'da kontrolü büyük ölçüde ele aldı.
HALK ERBİL'E KAÇTI
En Son Haber'in haberine göre; Güvenlik kaynakları, kontrolü IŞİD'in eline geçen bölgede yaşayan hükümet yetkililerinin, kentte uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen aileleriyle kaçtığını ifade etti. Musul halkı, Irak Kürt Yönetimi idaresindeki Duhok ve Erbil'e doğru kaçtı. IŞİD'in Musul'un ardından Kerkük'e girebileceği ifade edildi.
TÜRKİYE'NİN MUSUL VE KERKÜK'TEKİ HAKLARI
Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçmesiyle birlikte ülkede tam bir kaos hakim. Irak Başbakanı Maliki, başta Avrupa Birliği olmak üzere dünya ülkelerine acil yardım çağrısında bulundu. Irak'ın bölünmüş yapısı ve otorite boşluğundan doğan kaos ortamı, bölgedeki Türkmen'lerin can güvenliği olduğu kadar Türkiye'nin Musul ve Kerkük'teki haklarını da yeniden gündeme getirdi.
TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BOZULURSA TÜRKİYE GİREBİLİR
Mısak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan İstanbul anlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmişti. Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak yapılan İstanbul anlaşmasına göre, bugün bölünmüş yapısı ve bölgenin illegal örgütlerin kontrolüne geçmesi Türkiye'nin haklarını gündeme getirdi. Buna göre, otorite boşluğundan kaynaklanan kaos ortamı, Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a girebilmesi için uluslar arası hukukta meşru zemini hazırlıyor. Yani Türkiye eğer isterse, Kerkük ve Musul'daki haklarını gündeme getirerek bu iki şehri kontrol altına alabilir.