Pandemi döneminde evlerimiz ofis ve okul olurken, alışveriş şekli ve tüketimlerimiz de farklılaştı. "Tüm dünya tasarrufa yönelirken Türkiye'de durum böyle olmadı" diyen Dr. Öğr. Üyesi Serpil Kahraman'a göre salgın bittiğinde de pek çok şey değişmeyec
Pandemi süreci dünyanın farklı noktalarında yaşasalar da birçok insanın hayatında ciddi değişimlere sebep oldu. Bunlardan biri de hiç şüphesiz tüketim alışkanlıkları. Öyle ki bu belirsizlik ve kaygı haliyle marketlerin rafları boşaldı ve herkes ürünleri stoklamaya başladı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Kovid Tüketim Alışkanlıkları Araştırma Raporu'na göre, pandeminin başlangıcı olan 13-20 Mart 2020 haftasında market alışverişi gibi zorunlu harcamaların nisan ayı itibarıyla ilk etapta mobilya, aksesuar ve elektrik-elektronik aletlere, önlemlerin esnetilmesiyle de seyahat, restoran gibi kalemlere yöneldiği görülüyor.
MARKET ALIŞVERİŞİ YERİNİ ELEKTRONİĞE BIRAKTI
Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Serpil Kahraman, “Aralık 2020 ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 93 ile en fazla artış elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar, yüzde 57 market ve alışveriş merkezleri, yüzde 51 telekomünikasyon ile yüzde 30 gıda oldu. Harcamanın en az olduğu alanlar ise kısıtlamalar dolayısıyla aslında zorunlu olarak yüzde 41 hava yolları ve konaklama, yüzde 91 içkili mekânlar, yüzde 35 seyahat acenteleri/taşımacılık ve yüzde 45 yemek sektörü olarak kayda geçti” dedi.