Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün itibariyle Finlandiya'nın NATO'ya kabul sürecini başlattı. Dünya basını yaşanan gelişmeyi manşetten sundu. İsveç medyası ise 'skandal' niteliğinde bir habere imza
umhurbaşkanı Erdoğan bugün itibariyle Finlandiya'nın NATO'ya kabul sürecini başlattı. Dünya basını yaşanan gelişmeyi manşetten sundu. İsveç medyası ise 'skandal' niteliğinde bir habere imza attı.
Bu kapsamda Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugün Türkiye'ye geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la NATO konusunda temaslarda bulundu. İki lider toplantı sonrası ortak basın açıklaması düzenledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya'nın NATO'ya girişi için gerekli onayı verdi. Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik
İsveç'in NATO'ya olası katılımı hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli şartların yerine getirildiği takdirde gerekenin yapılacağını belirterek şöyle dedi: 'İsveç'le olan görüşmelerimizi ise ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkeleri ve iyi niyetinin, artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır'
'İsveç ve Finlandiya'nın yolları ayrıldı'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya'nın NATO'ya katılışını resmen başlatması dünyada gündem oldu. Ülkenin en önemli medya kuruluşlarından olan Helsingin Sanomat, Finlandiya'nın NATO'ya alınma haberini manşetten gördü ve üst üste haberler yaptı. Söz konusu gazete, kabul sürecini detaylı olarak anlattığı haberde 'Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın yollarını ayırdı' başlığını kullandı.
Yine aynı gazete yaptığı bir diğer haberde Finlandiya'nın ilk hedefinin İsveç'in NATO'ya kabulü olduğunu yazarak 'Finlandiya'nın NATO'daki ilk hedefi: İsveç'in üyeliği' başlığını attı.
İki kelimelik manşet: İyi hissettiriyor
Ilta-Sanomat gazetesi ise Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nun sözlerini manşetten verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı sonrası ülkesinin basınına konuşuna Niinistö'nün sözleri ilk sıradan verildi ve haberde 'İyi hissettiriyor' başlığı kullanıldı. Ilta-Sanomat yaptığı bir diğer haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e neden onay vermediğini okuyucularına sundu. Söz konusu haberde Türkiye'nin şartları ve İsveç'in bu şartları henüz yerine getirmediği yer aldı.
İsveç basınında skandal sözler
İsveç basınına geldiğimizde ise eleştirel yaklaşımlar hakimdi. Ülkenin en önemli gazetesi olan Aftonbladet, Finlandiya'nı NATO'ya girişini eleştirdi. Bu durumun iki ülkenin ilişkilerine zarar vereceği iddia edilen haberde 'İsveç ve Finlandiya ilişkileri NATO tarafından tehdit altında' başlığı atıldı.
'Şartları karşılayamadı'
Dagens Nyheter gazetesi tarafından yapılan haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerekli şartları karşılayan Finlandiya'ya için evet dediği yazıldı ve 'Finlandiya için yeşil ışık, İsveç şartları karşılayamadı' ifadesi kullanıldı.
Dünya basınına baktığımızda ise Türkiye'nin Finlandiya'ya NATO konusunda onay vermesi yine ilk sıralardan görüldü. CNBC tarafından yapılan haberde Türkiye'nin onayı sonrası Finlandiya'nın NATO'ya giriş sürecinin başlatıldığı yazıldı.
'Türkiye İsveç'i küçümsedi'
ABD'nin önde gelen basın kuruluşlarından olan Washington Post ise İsveç'in şartları yerine getiremediği için NATO serüveninin başlamadığını yazdı. Gazete söz konusu haberinde 'Türkiye NATO üyeliği için Finlandiya'yı destekliyor, İsveç'i küçümsüyor' başlığını kullandı.
'Erdoğan sözünü tutacak'
Ortadoğu'nun önemli haber merkezlerinden olan Middle East Eye'da gelişmeyi 'son dakika' koduyla duyurarak 'Erdoğan, Finlandiya'ya verdiği sözü tutacak' ifadesi ile okuyucularına sundu.
İsveç'ten Finlandiya'nın NATO açıklaması
Türkiye'nin NATO'ya katılım sürecinde yalnızca Finlandiya'nın onay sürecini başlatmasının ardından İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'den tepki geldi. Billström, "Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamak için süreci başlattı. Bu istemediğimiz bir gelişmeydi ama hazırlıklıydık. İsveç için şu anda önemli olan, İsveç Katılım Protokolü'nün Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmasını sağlamak" ifadelerini kullandı.