Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni başkanı seçilen Orhan Turan, yaptığı açıklamalarda bu defa gerçekleri söyledi.
Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcılarından Şenol Babuşçu sosyal medya hesabından TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'ın açıklamasından başlıklar paylaştı.
Babuşçu, paylaşımda “Türkiye Ekonomi Modeli olarak adlandırılan plan, TL’ye değer kaybettirip cari açığı azaltalım ardından enflasyon düşer denklemi çalışmadı -Para birimine aşırı değer kaybettirip ihracat artırma 1990’larda kaldı. Dünya değişti
-TL bu denli değer kaybetmese, şu an ihtiyacımız olan döviz kaynağına çok daha ucuz maliyetle erişirdik. Rezerv harcamamız da gerekmezdi -Enflasyonla yeterince mücadele edebildiğimizi düşünmüyorum -ÜFE’deki yükselişin dur” ifadelerini kullandı.
Babuşçu’nun paylaşımına gelen yorumlarda dikkat çekti. Bir sosyal medya kullanıcısı, "Nebati'nin toplantısında öyle düşünmüyorlardı ama. Kafası çalışan herkes bekliyordu bu sonuçları. TÜSİAD’a eleştirileri zamanında yapma, ki bu görevleri, cesareti lazım. Ülke insanı bitti artık, evimizde yeni televizyon, mobilya falan konuşulmuyor, domates konuşuluyor domates!” ifadelerini kullandı.
TÜSİAD BAŞKANI ORHAN TURAN'IN AÇIKLAMALARI
Marttaki genel kurulda Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni başkanı seçilen Orhan Turan, enflasyonla yeterince mücadele edilmediğini söyledi: ”Örneğin doğru para politikası uygulayamıyoruz ya da tarım gıda gibi konularda gerekli yapısal adımları atamıyoruz. Olası global şoklara ekonomiyi hazırlayamıyoruz. Bünye gibi düşünün, her an dışarıdan bir risk gelebilir.
Siz böyle bir durumda ne yaparsınız? Vücudunuzu dirayetli tutmak için gereken sağlık adımlarını atarsınız. Bizim ekonomimizde durum farklı, global taraftan bu enflasyon dalgasının gelmesi çok muhtemel idi. Buna daha hazırlıklı olup üzerimize düşeni yapmalıydık. Biz bu dalgaya, enflasyon oldukça yüksekken ve tüm dünya faiz artırırken, faiz indirerek girdik. Kaçınılmaz olan kur şoku yaşandı. Bir şok geldikten sonra onunla mücadele çok daha maliyetlidir. Mühim olan o şoka hazırlıklı olmak.”
‘Fiyatlama davranışı bozuldu’
Turan, enflasyonla son beş-altı yıldır doğru mücadele edilemediğini belirterek, kısa vadede yükselişin süreceğini bekliyor: ”Enflasyon tarafında sadece bu yıl değil son beş-altı yıldır doğru mücadele edemiyoruz. Yıllar içinde fiyatlama davranışı bozuldu, atalet devreye girdi.
Sanıldığının aksine, konu sadece arz yanlı değil iç talep de enflasyonist. Kur baskısına zaten hiç değinmiyorum. Bütün bu gerçekleri bir kenara bırakıp enflasyonun tamamen globalden kaynaklandığına kani olursanız, teşhis yanlış olur. Kısa vadede enflasyon görünümü oldukça zorlayıcı. Reel kesimde yeni ürünler yeni fiyatlarla stoklara giriyor. Bunlar da bir tur daha fiyat baskısı yaratacaktır. Öne çekilmiş talebin halen enflasyon yarattığını görüyoruz. Globalde de emtia artışı yoğun. O yüzden kısa vadede enflasyonun daha da yükselmesi olası. ÜFE’deki hızlı yükselişin henüz durmamış olması da enflasyonun artmaya devam edeceğini gösteriyor.”
‘Plan tutmadı’
Önce Çin, sonra ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ olarak adlandırılan planla, hayal edilen sonuca ulaşılamadığını belirten Turan, şöyle devam etti: “Yüzde 20’ye yavaşlayan bir ihracatımız ve yüzde 40’a gelen bir ithalat artışımızla cari açığımız bu yıl 30- 40 milyar dolara doğru yükseliyor. TL’ye önce değer kaybettirip cari açığı azaltalım, ardından enflasyon düşer denklemi çok da çalışmadı. Üretimde ithal girdinin payı çok yüksek olduğu için; ülke para birimi değer kaybettikçe biz de şiddetli enflasyon oluyor. Yani önce enflasyon yükselsin sonra düşürürüz gibi bir sonuç çıkıyordu bu çerçeveden; onun da bugün halihazırdaki refah kaybı ile sonuçlandığını görmekteyiz”