TUSKON Batı Afrika’nın 8 ülkesinden gelen iş insanlarını Bursa’da ağırladı. Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, 2020’de 600 milyon civarında orta düzey alım gücüne sahip nüfusun Afrika’da yaşayacağının tahmin edildiğini b
Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), dün Bursa’da “Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü” konulu bir toplantı düzenledi.
100 iş insanı geldi
Burada bir konuşma yapan ve Batı Afrika’dan 100 civarında iş insanının ağırlandığını belirten Rızanur Meral, “Bugün burada Senagal, Mali, Gine, Gambiya, Yeşil Burun Adaları, Fildişi Sahilleri, Liberya ve Moritanya’dan çok kıymetli işadamları ve iş hanımları ağırlanıyor. Bu 8 ülkenin nüfusu, 75 milyon” dedi.
Alım gücü artacak
Afrika’nın, 1 milyarın üzerinde nüfusuyla 30 milyon kilometrekarelik çok büyük bir kıta ve dünyada en hızlı büyüyen 10 ekonomiden biri olduğu bilgisini veren Meral, şöyle devam etti: “ “Yine 2020’de 600 milyon civarında orta düzey alım gücü olan nüfusun Afrika’da olacağı tahmin ediliyor. Afrika gerçekten önümüzdeki yüzyılın kilit kıtası konumunda. İşte bugün buraya gelen inşaat, gıda, konfeksiyon, mobilya ve tarım sektörlerini temsilcileriyle ilişkileri geliştirmek bu nedenle de çok önemli.” İhracatı okullar arttırıyor
Hedef 5 milyar dolar
Türkiye ile Afrika’nın işbirliğinde ‘kazan-kazan’ olmasını dilediklerini bildiren Meral, “Bu ülkelerle toplam dış ticaretimiz 800 milyon dolar. Biz bu ve buna benzer çalışmalarla en kısa sürede Afrika ile bu ticaret hacmini karşılıklı olarak 5 milyar dolara çıkartmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Bangoura: TUSKON nerede ben oradayım
Gine Ankara Büyükelçisi Daouda Bangoura, TUSKON’un bütün programlarına katılmaya çalıştığını belirterek şöyle konuştu: “Bu toplantılarla sadece Türk işadamlarına Afrika’yı iyi tanıtmakla kalmıyor, Afrika’nın da Türkiye’nin tecrübesinden faydalanabilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Gül, ‘Özel sektöre gidin, sadece kamuda kalmayın, ekonomik ilişkileri onlar geliştirecek’ demişti. TUSKON, bunu yapıyor.”
Yurtdışından her yıl 500 okul talebi geliyor
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, dünyanın çeşitli yerlerinde hizmet veren Türk okullarının talimatla kapatılamayacağına dikkat çekti. Kısa süre önce eğitimi durdurulan Gambiya’daki Türk okulu ile ilgili yorum yapan Meral, şunları söyledi: “Bu okullar özel teşebbüse aittir ve yasal çerçevede kurulmuştur. Bunlar devlet değil, Türk insanının desteğiyle açılmış eğitim kurumlarıdır. Ayrıca 1200’den biri kapanmış olabilir. Çok önemli değil. Diğerleri faaliyetlerine devam ediyor. Her yıl 100 civarında okul açılıyor. Bu talep çok daha fazla. Şu an imkan olsa her yıl 500 okul açılması talep ediliyor. Ticari ilişkilerde de bu okulların çok büyük önemi olduğunu hatırlatan Meral, “Türk iş dünyası olarak bunlardan çok istifade ediyoruz” dedi.