Kocaeli'de şehir içi ulaşım işletmecisi UlaşımPark için alçak tabanlı tramvayla başarılı bir deneme aşamasını tamamlayan sistem, ZF'nin her geçen gün artan dijital yetkinliklerini de gözler önüne seriyor.
Türkiye'nin mega şehri İstanbul'un doğusunda bir il olan Kocaeli, hareketli bir ticaret ve sanayi merkezidir. Metropol alanı, çoğu şehrin toplu taşıma araçlarını kullanan 1,9 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Güvenli ve güvenilir hizmetin bir zorunluluk olduğu bu şehirde, yerel işletmeci UlaşımPark şu anda toplu taşıma ağlarında ZF'nin yenilikçi durum izleme sistemi connect@rail'i deniyor. Durmaray tarafından üretilen alçak tabanlı bir Panorama Tramvay üzerinde kurulan ortaklığın kapsamı, tekerleklerde, aktarma organlarında ve hatta rayın kendisinde olası arızaların tespit edilmesini içerecek. ZF'nin connect@rail durum izleme sistemi, Türkiye'de ilk kez kullanılacak.
Güvene ve kanıtlanmış başarı geçmişine dayalı ortaklık
ZF Türkiye Genel Müdürü Selim Aydınlıoğlu, iş birliği hakkında şu açıklamalarda bulundu: “UlaşımPark, bizim için harika ve güvenilir bir ortak oldu. Birlikte Türkiye'nin demiryolu ağına daha fazla verimlilik, güvenlik ve güvenilirlik getireceğiz."
Ekim 2022'den beri kullanımda olan prototip tramvay, gerçek hayatta günlük operasyonda 4.700'den fazla yolculuğu tamamladı. UlaşımPark Araç Bakım ve Atölye Şefi Yıldıray Hava, "Bu sistem, bakım masrafları ve zaman yönetimi açısından atölye ekibine destek olacaktır. Tahmine dayalı bakım, olası hasarları erkenden tespit etmemizi ve böylece daha doğru kararlar almamızı sağlayacak. ZF'yi bu yenilikçi yaklaşımından dolayı tebrik ediyoruz ve sistemi test edebildiğimiz için mutluyuz." dedi.
ZF daha önce UlaşımPark ile çalışmıştı: 2018'de şirket, hipoid ayna dişli kutusu ile aynı aracı teçhiz etmişti. Bu ürünün olağanüstü kalitesi ve güvenilirliği, Türk filo işletmecisinin Almanya'daki teknoloji uzmanıyla ortaklığını genişletmesini kolaylaştırdı. Gelişen bu iş birliği, ZF'nin demiryolu sektörünü desteklemedeki kilit rolünü daha da güçlendirirken aynı zamanda genişleyen dijital yetkinliklerini sergileme fırsatı sunmuştur. ZF, şu anda connect@rail ile ilgilenen diğer işletmecilerle de görüşme hâlindedir.
Büyük hassasiyetle olası hasarı tespit etme
ZF'nin Altyapı ve Aktarma Organı İzleme Sistemi dört ana bileşenden oluşur: Ağır Hizmet TAG'leri, VCU Pro Yerleşik Birimler, ZF Cloud bağlantısı ve veri görselleştirme için özelleştirilebilir bir dijital pano. Kablosuz Bluetooth sensörleri olan TAG'ler, hızlanma verilerini kaydettikleri aracın tekerlek yatağı kapağına veya bojiye takılır. Bu bilgiler daha sonra analiz için ZF Cloud'a gönderilmeden önce yerleşik ağ geçidi birimlerinde toplanır. Analiz edilen veriler daha sonra ZF müşterisinin özelliklerine göre özelleştirilebilen sanal bir panoda görselleştirilir.
ZF'nin akıllı algoritmaları, araç çalışırken kaydedilen neredeyse algılanamayan hızlanma anormalliklerinden potansiyel hasarları tahmin edebilir. Bu sayede, sistem tekerleklerdeki düz noktaları ve dış aşınmalarını ve hatta (GPS ile bağlantılı olarak) altyapıdaki, yani rayların kendisindeki arızaları nokta atışı doğrulukla tespit edebilir.
Bu, operatörlerin tahmine dayalı ve duruma dayalı bakım planlamasına olanak tanır. Hem aracın hem de ağ operasyonunun güvenliği ve verimliliği artırılırken öngörülemeyen arıza süreleri en aza indirilir. Ayrıca bu tür hasarlar genellikle kabinde daha fazla gürültü, titreşim ve sarsıntı oluşmasına neden olduğundan trene binmek yolcular için daha keyifli hâle gelecektir.
Tüm yollar İstanbul'a çıkar
ZF, 21-23 Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan Eurasia Rail ticaret fuarı etkinliğinde kendine ait standında (Salon 4, B252) connect@rail ve portföyündeki diğer yenilikçi ürünleri sergileyecek.
Resim altı yazısı:
ZF, connect@rail'i Türkiye'ye getirmek için Kocaeli'deki demiryolu işletmecisi UlaşımPark ile ortaklık kuruyor. Şirketin hâlihazırda kurulu olan hipoid ayna dişli kutusuyla birlikte durum izleme sistemi, ZF'nin dijital yetkinliklerini ve demiryolu sektörünü desteklemedeki kilit rolünü vurgulamaktadır.