Hafta sonundan bu yana 400'den fazla insanın hava saldırılarında öldüğü Doğu Guta için akşam saatlerinde BMGK'da gerçekleşecek oylamada, Rusya'nın tavrı belirleyici olacak. Rejim ve Rusya'ya ait savaş uçakları, günle
İç savaş ülkesi Suriye'de Şam rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçaklarının günlerdir yoğun şekilde bombardımana tuttuğu Doğu Guta için saatler sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kritik bir oylama yapılacak.
Türkiye saati ile 19.00'da gerçekleşecek oylamada, 30 günlük ateşkes karara bağlanacak.
Rejimin destekçisi Rusya, son dakika yaptığı açıklamayla tasarıya olumlu oy vereceğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, karar tasarısına oy vermek için hazır olduklarını söyledi.
Moskova yönetimi ateşkes tasarısı için birçok değişiklik önerdi ancak bu teklifler müttefikler tarafından kabul edilmedi. BMGK daimi üyesi Rusya, iç savaşın yedinci yılını dolduracağı Suriye için verilen birçok tasarıyı daha önce engellemişti.
Bugün oylama öncesi uluslararası kuruluşlar Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nden (AB) ile Türkiye, Almanya ve Fransa'dan peş peşe açıklamalar geldi.
BM Suriye Temsilcisi Stefan de Mistura, 'korkunç' bombardımanın durması için acilen bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
AB resmi açıklamasında ise derhal ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların ulaştırılması istendi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'dan üzerine düşen rolü üstlenmesini istedi. Çavuşoğlu, "Çatışmaların başladığı günlerden bu yana sadece Doğu Guta bölgesinde on binlerce insan öldü. Yeter artık bu insanlar ölmesin. Ayrıca siyasi süreci başlattık. Siyasi sürecin sağlıklı işlemesi, sekteye uğramaması için sahada ateşkesin olması lazım. Ateşkes konusunda Rusya'nın da duyarlı olması lazım ama garantör olarak her ülkenin de daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerekiyor" dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa lideri Emmanuel Macron, ateşkes için Rusya lideri Putin'e mektup gönderdiklerini açıkladı.
Rejim uçakları bildiri attı
Diplomasi alanında bu gelişmeler yaşanırken, Beşar Esad Doğu Guta'da yaşayanlara savaş uçaktan bildiriler attı. Bildirilerde Doğu Guta sakinlerinden bölgeyi terk etmeleri isteniyor.
Yıllardır rejim kuşatması altındaki Doğu Guta'da hafta sonundan bu yana 400'den fazla insan öldü.
BBC'nin yayınladığı haritaya göre, yaklaşık 400 bin insanın yaşadığı bölgede bazı mahallelerin neredeyse tamamı enkaza dönmüş durumda.
Muhalifler, başkent Şam'ın doğusundaki bölgede yıllardır tutunmaya çalışıyor. Açlık ve kıtlık kol geziyor, Doğu Guta'ya son altı aydır bir tek ticari araç giremedi.
Rejim ve Rusya'nın saldırılarında ambulanslar bile hedef alınıyor.