Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi kapandı
İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, yurt dışında 85, yurt içinde 81 ilde ve 148 ilçede teşkilatını kurarak çalışmaya başlamasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi, kapandı.
Sığınmacı, mülteci, göçmen gibi yabancıların ikamet, çalışma izni gibi konularda çalışmalar yürütecek Kurumun faaliyete geçmesiyle İçişleri Bakanlığı da ilk defa bu kurum ile yurt dışında 85 ateşe, 15 müşavir kadrosuyla örgütlendi.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığından sonra 4. bağlı kuruluşu olarak sivil bir yapıda hizmet verecek.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 11 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle yabancılar ile ilgili vize, ikamet izni, uyum, sınır dışı edilme işlemleri, sığınmacı ve mültecilerin iş ve işlemleri için yeni bir sistem geliştirildi. Yabancıların Türkiye'de yaşamalarını düzenleyen ikamet sistemi, Türkiye'ye girişlerini sağlayan vize sistemi, iltica sistemi, sığınmacı ve mültecilerin hak ve yükümlülükleri bu kanunla yeniden düzenlendi.
Bir yılda Türkiye'ye giriş çıkış yapan yabancı sayısının 30 milyona, ikamet izniyle kalan yabancı sayısının ise yaklaşık 500 bine ulaştığı kaydedilirken, son dönemde Almanların, İngilizlerin, Rusların, İskandinavların Ege ve Akdeniz kıyılarına yerleşmekte olduğu, farklı sektörlerde çalışmak için dünyanın her tarafından yabancıların geldiği, yabancı öğrencilerin üniversitelerde okumaya, yabancı akademisyenlerin de üniversitelerde çalışmaya geldiği belirtildi.