Kaçak yapılara yargı kalkanı… Bodrum-Torba sahil şeridinde 4 bine yakın bina için yıkım kararı çıktı. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurarak süreci tıkadı.
Ege’deki kaçak ve çarpık yapılaşmayı bitirme operasyonuna vatandaş-belediye-mahkeme işbirliğiyle engel… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl bayram tatilini geçirdiği Muğla’da incelemelerde bulunmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Talana engel olun” talimatı vermişti. Oluşturulan özel ekip, üç ay boyunca tüm sahil şeridini gezerek kaçak yapıları tek tek belirledi. 3 bin 946 yapı hakkında yıkım kararı çıkarttı.
'BÜTÇEMİZ YOK' BAHANESİ
Bakanlık, bina sahiplerine üç ay süre; belediyelere de “Yıkım işlerinden sorumlusunuz” talimatı verdi. Belediyeler, “Bütçemiz yok” bahanesiyle kılını kıpırdatmadı.
ÇEVRECİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Geri adım atmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler için ‘yıkım bütçesi’ hazırladı, “Bu parayı başka hiçbir projede kullanamazsınız” dedi. Bina sahipleri sürenin dolmasına kısa bir süre kala idare mahkemesine başvurdu. İdare Mahkemesi jet hızıyla verdiği peş peşe kararlarla yürütmeyi durdurdu, 874 kaçak binanın yıkımını engelledi.
Yabancı turistlerin gözbebeği Muğla sahillerini ablukaya alan kaçak yapıların yıkılmasının engellenmesine çevreciler de büyük tepki gösterdi. Marmaris Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Filiz Ersan, şunları söyledi: Yıllardır buradaki çarpık yapılaşmaya göz yumuldu, sahiller talan edildi. Şimdi ise çıkan yıkım kararları bir türlü uygulanmıyor. Mahkeme kaçak yapılara nasıl göz yumuyor anlamak mümkün değil.
Talan raporu
- GÜVERCİNLİK: 320 yapı için yıkım kararı verildi.
- TORBA: 7’si otel olmak üzere 15 yapı mühürlendi. 4 otel için yıkım kararı çıktı.
- CENNET KOYU: 33 yapı İmar Kanunu gereğince mühürlendi. 10 bina için yıkım kararı verildi.
- BODRUM-MARMARİS hattında 50’den fazla kaçak iskele belirlendi, 40’ı için yıkım kararı çıktı.