GÜNCEL

Yine Marmara İletişim Yine Skandal

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde yüksek lisans sınavında kabul edilecekler listesi verildiği haberlerinin ardından ortaya bir belge çıktı. Dekan Davran, iddiaları yalanladı

9 Ağustos 2012 Saat: 21:47
Yine Marmara İletişim Yine Skandal
Yine Marmara İletişim Yine Skandal

Marmara Ünivesitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran jüriye yüksek lisans sınavında okula kabul edilecek öğrenciler için bir liste verdiği ve bunu kabul etmeyen öğretim görevlisi Doç. Dr. Gözde Yılmaz'ı tehdit ettiği ve fiziksel şiddette bulunduğu haberiyle gündeme gelmişti. Suç duyurusunda bulunması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, Doç. Yılmaz'a çağrılı koruma tahsis etmişti. 

Haberin yankıları sürerken ortaya bir belge çıktı. "Sosyal Bilimler Enstitüsü / Halkla İlişkiler / Tezli Yüksek Lisans 2012-2013 Mülakata Girecek Öğrenci Listesi"nde bazı öğrencilerin başlarında kısaltma notlar alınarak fişlendiği görüldü.  Kısaltmaların çoğunun fakültede eğitim veren hocaların isim ve soyadlarından oluştuğu ve o öğrencilerin bu hocalara yakın olduğunun vurgulandığı belirtiliyor. Bazı öğrenciler için de "P" kısaltması kullanılmış. P, kısaltmasının " PKK " anlamına geldiği ve bu öğrencilerin "terörist" olarak fişlendiği görülüyor. Bu sene Halkla İlişkiler Yüksek Lisans programına başvuran, ancak fişlendiği için kabul edilmediği belirtilen öğrencilerden Azad Bedirhan da listede adı P'yle fişlenen öğrenciler arasında yer alıyor. 

‘ADIM AZAD NOT ORTALAMAM 3.65’ 
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Dekan Prof.Dr. Yunus Devran tarafından yüksek lisans sınavında ‘kabul edilecekler’ listesi verildiği haberlerinin ardından ortaya, öğrencilerin fişlendiğini gösterdiği iddia edilen bir belge çıktı. 32 kişinin adının olduğu listede yedi öğrencinin yanında çeşitli harfler bulunuyor. İsmimin yanında PKK anlamına gelen ‘p’ harfi olan Azad Bedirhan, “Terör örgütü üyesi olduğuma dair ithamlar çok çirkin. Çok başarılı, bölüm birincisi bir öğrenciyim. 4 yıl boyunca ne bir soruşturmam ne bir cezam oldu. Kürt olduğum için başıma bunlar geldi” diye isyan etti. Dekan Devran ise belgenin gerçek olmadığını belirtiyor. 


JÜRİ ÜYESİ DEKAN DEVRAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU 
Marmara Ünivesitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran jüriye yüksek lisans sınavında okula kabul edilecek öğrenciler için bir liste verdiği ve bunu kabul etmeyen öğretim görevlisi Doç. Dr. Gözde Yılmaz’ı tehdit ettiği haberiyle gündeme gelmişti. Suç duyurusunda bulunması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, Doç. Yılmaz’a çağrılı koruma tahsis etmişti. Habere konu olan olayların belgesi olduğu idda edilen bir liste ortaya çıktı. Üzerinde ‘Sosyal Bilimler Enstitüsü / Halkla İlişkiler / Tezli Yüksek Lisans 2012-2013 Güz” başlığının olduğu listede 7 öğrencinin başlarına kısaltma notlar alınarak fişlendiği görüldü. Kısaltmaların çoğunun fakültede eğitim veren hocaların isim ve soyadlarından oluştuğu ve o öğrencilerin bu hocalara yakın olduğunun vurgulandığı belirtiliyor. Bazı öğrenciler için de “P” kısaltması kullanılmış. P, kısaltmasının “ PKK“ anlamına geldiği ve bu öğrencilerin “terörist” olarak fişlendiği görülüyor. Halkla İlişkiler Yüksek Lisans programına başvuran, ancak fişlendiği için kabul edilmediği belirtilen öğrencilerden Azad Bedirhan duruma isyan ediyor: 

‘HEM HAKKIMI GASP EDECEKSINIZ HEM ÇAMUR ATACAKSINIZ’ 
“Bana yönelitlen terörist olduğuma yönelik iddia çok çirkin. Hakkımda ne bir soruşturma ne bir disiplin cezası var. Çok başarılı bir öğrenciyim. 3.65 ortalamasıyla bölüm birincisiyim. Durumu basından öğrendim, şok oldum. Hem hakkımı gasp edeceksiniz hem çamur at izi kalsın. PKK’lı diye hedef gösteriliyorum. Tüm hukuki yollarara başvuracağım. Artık yüksek lisansa alınıp alınmam hiç önemli değil. Benden sonra gelecek kuşakların daha demokratik ortamda okumalarını sağlamak istiyorum. Kürt olduğumdan dolayı fişlendim. Adımın Azad olması başlı başına mesaj kabul edilmiş.Ödüllü bir öğrenciyim. Mülakatta, yazılı sınavda çok iyi geçmişti. Sonucu görünce şok olmuştum. Mülakatlar boyunca torpil iddiaları hep dolanmıştı ama itibar etmemiştik.” 

YUSUF DEVRAN: BELGE YALAN
Dekan Prof.Dr. Yusuf Devran ise öğrencilerin fişlendiğinin kanıtı olduğu iddia edilen belgenin gerçek ve resmi olmadığını söyledi. Dekan Devran, 26 Haziran’da yüksek lisans ve doktora sınavlarını değerlendirme üzere yapılan toplantıya Doç.Dr. Gözde Yılmaz’ın geç katıldığını ve kendi elindeki listeyi diğer jüri üyelerine dayattığını iddia ederek, bunun diğer iki jüri üyesinin imzasının da olduğu tutanakla anlatıldığını söyledi. Devran şöyle konuştu: 

“Yüksek lisans ve doktora sınavları Sosyal Bilimler Enstitüsünde yapılmaktadır. Denetime açık bu sürece bizim müdahalemiz söz konusu değildir. Yani iddia edildiği gibi komisyon üyesi birine liste dayatmamızın mantıklı hiçbir gerekçesi yoktur. Zaten böyle bir durumda olmamıştır. -Aksine asılsız iddialarda bulunan Öğretim Üyesi Doç Dr. Gözde Yılmaz’ın sınav tarihinde kendi listesini dayattığı bunu başaramayınca da kavga çıkardığı resmi belgelerle sabittir. Bir fişleme veya dayatmadan söz edilecekse bunu yapan fakülte yönetimi değil, öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Yılmaz’ın bizzat kendisidir. “ Devran ayrıca ayrıca öğrencilerin mülakat notları listelerini paylaşarak, Yılmaz’ın istediği öğrencilere en yüksek notu, istemediklerine de sıfır verdiğini iddia etti. 

FAKÜLTE KAYNIYOR
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Eğitim-Sen işyeri temsilcisi Dr. Uraz Aydın da Devran'ın bu tarz uygulamalarının daha önce de yaşandığını söylüyor. Geçen sene Yusuf Devran ilk göreve geldiğinde, Marmara Eğitim-Sen e-posta grubuna yazdığı yönetime ilişkin eleştirel bir mesajdan dolayı Aydın hakkında da iki soruşturma açılmış. Aydın , bu gerilimin geçen sene üniversitede çıkan bir çatışmada kafasından yaralanan bir öğrenciyi hastaneye götürmesiyle başladığını, KCK 'den tutuklu bir öğrencinin cezaevine sınav yapmaya giden bir araştırma görevlisi aracılığıyla kendisine selam göndermesi üzerine devam ettiğini anlatıyor. 

E-postadan dolayı açılan soruşturmada Aydın 'ın "ayrımcılık suçu" işlediği iddia ediliyor. Aydın , "Hakkımdaki soruşturma okul içinde ceza almam ve eğer burada suçlu bulunursam bunun savcılığa intikal etmesi yani dışarıda yargılanmama yönelik tasarlanmıştı. Bana ayrımcılıktan soruşturma açılıyorken, öğrenci alımlarında açık bir ayrımcılığın uygulanması, buna göz yummayan bir öğretim üyesinin teröristleri kollamakla ithaf edilmesi çok trajik" diyor ve ekliyor:

'YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM'Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Gözde Yılmaz, yazılı bir basın açıklamasıyla dekan Yusuf Devran'ın uygulamalarını ve yaşadıklarını ayrıntılı bir şekilde anlattı. Uygulamalara karşın gereğinin yapılması için yetkili makamları göreve davet etti. 

Yılmaz'ın açıklaması şöyle: 

"Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Yusuf Devran'ın Yüksek lisans ve doktora (lisansüstü) sınavlarında fişleme, adam kayırma, baskı yoluyla etki altına alma, hocalara ve öğrencilere iftira ve tehdit yoluyla sınav sonuçlarına müdahale etmesi üzerine 27 Haziran 2012 tarihinde Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulundum. Akabindeki süreçte de Rektörlük ve Yüksek Öğretim Kurumu'nu konuyla ilgili bilgilendirdim. O günden bu güne, Prof.Dr.Yusuf Devran'ın tarafıma yönelttiği iftira, fişleme ve yıldırmalar artarak devam etmektedir. Her geçen gün can ve çalışma güvenliğim tehdit altındadır. Geçen süre içinde, Rektörlük, Prof.Dr.Yusuf Devran'ın fişleme, sınavlarda adam kayırma, tarafıma tehdit ve yıldırma eyleminde bulunmasına karşı savcılığın soruşturmasına izin vermemiştir." 

"Lisans üstü eğitime başvuran öğrencilerimizi, sınav öncesi, sınav listeleri üzerinde MC, FS, P, ŞÖ, EÖ, gibi kodlamalarla fişlemiş, sınav sonrasında bunların alınmamaları için baskı uygulamıştır. Örneğin, adı Azad olan bir öğrenci, sınavı başarılı geçtiği halde dekan Prof. Dr. Yusuf Devran tarafından PKK 'lı olarak fişlenmiş ve bu öğrencinin yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına müdahale edilerek kazanması engellenmiştir. Dekan Prof.Dr. Yusuf Devran, sınav sonrası beni de "bir teröristi yüksek lisansa almakla" itham ederek, gece 02.30'da sözlü saldırıda bulundu. Daha sonraki günlerde de sözlü saldırının yanısıra fiziksel saldırıda da bulunmuştur." 

"Bir öğrencinin internette kendisi için kullandığı "herif" kelimesini tehdit olarak algılayıp, kendini çelik kapılar ve onlarca güvenlik görevlisiyle koruma altına alan dekan Prof. Dr. Yusuf Devran, hiçbir koruması olmayan hoca, asistan ve öğrencileri terörist, PKK 'lı, solcu, ülkücü ve sendikacı ya da polis yanlısı şeklinde fişlemekte ve karşıt gruplara hedef göstermektedir. Bu iftiraları da dedikodu yoluyla okula yayarak fişlediği kişileri (öğrenci, öğretim üyesi ve asistan) itibarsızlaştırmaktadır. Öğrencileri twitter üzerindeki yazışmalarla tetikçi ve PKK 'lı ilan etmekte ve bu öğrencileri internette afişe ederek farklı öğrenci gruplarına hedef göstermekte ve öğrencileri birbirine düşürmektedir. 5 günde 15 lisansüstü sınavının 8'ine kendisi başkanlık yapmış, sınav sonuçlarını da sınav öncesi kendisinin belirlediği şekilde, diğer jüri üyelerine söz hakkı vermeksizin baskı ve tehdit yoluyla yine kendisi belirlemiştir."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑