Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan yasa tasarısı yargı dünyasına bomba gibi düştü. Tasarıyla, 711 yüksek yargıcın görevi sona erecek.
Daha sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), bu isimlerin bir kısmını yeniden Danıştay ve Yargıtay üyesi olarak atayacak. Cemaat döneminde seçilen üyeler de böylelikle tasfiye edilecek.
Düzenleme ile Yargıtay'da 516, Danıştay'da 195 üyenin görevi sona erecek. Halen 23'ü hukuk, 23'ü ceza olmak üzere 46 daireli ve 516 üyesi bulunan Yargıtay; 12 hukuk, 12 ceza daireli ve 300 üyeli olacak. 17 daire ve 195 üyesi bulunan Danıştay ise yeni yasa ile 14 daireli ve 125 üyeli hale getirilecek.
AKP'nin, bir yandan cemaat tasfiyesi yaparken, bir yandan da HSYK eliyle kendisine yakın hakim ve savcıları kritik noktalarda görevlendireceği konuşuluyor. Hükümetin böylece, aleyhine çıkacak kararların önüne geçmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Tasfiye edilen isimler, pasif görevlere getirilecek. Bürokrat kökenli Danıştay üyeleri, yeniden seçilmezlerse kamuda uygun pozisyona atanacak. Tasarı yüksek yargı hakimlerinin görev sürelerini de değiştiriyor. Tasarı yasalaşırsa 65 yaşa kadar olan görev süresi, 12 yıl olacak.
Bakanlığın getirdiği tasarı yargı kulislerinde ‘Sırp Modeli' olarak anılıyor. Sırbistan'da 2006'da yapılan anayasa değişikliğinden sonra, hakim ve savcıların yüzde 25'i tasfiye edilmiş, daha sonra bir kısmı yeniden göreve başlatılmıştı.