KÜLTÜR/SANAT

Zeyrek'ten altınlı mozaik çıktı

Orta Bizans dönemine ait en önemli yapılardan biri olan Molla Zeyrek Camii'ndeki restorasyon çalışmalarında eşine az rastlanır cam ve mozaik parçaları bulundu.

7 Eylül 2013 Saat: 10:34
Zeyrek'ten altınlı mozaik çıktı
Zeyrek'ten altınlı mozaik çıktı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Fatih'teki Molla Zeyrek Camii'nde farklı tarihi dönemlere ait cam ve mozaik kalıntıları ortaya çıktı. Tarihi camide gün ışığına çıkartılan camların bilimsel değerlendirmesini yapan Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Üzlifat Canav Özgümüş, Caminin (eski Pantokrator Manastır Kilisesi) İstanbul'daki Orta Bizans dönemine ait en önemli yapılardan biri olduğunu belirtti.Özgümüş, yapının tarihinin 2. İoannes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzandığını, kompleksin, manastır, kilise, imparatorluk gömütü, hastane, eczane ve düşkünler evi gibi çeşitli yapılardan oluştuğunu kaydetti.

OSMANLI'DA SÜPÜRÜLMÜŞ OLMALI

Prof. Dr. Özgümüş, Molla Zeyrek Camisi'nin, 18. yüzyılda 3. Mustafa ve 19. yüzyılda 2. Abdülhamid döneminde çok başarılı bir şekilde restore edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:'Buluntular içinde en heyecan verici olanları, Bizans dönemine ait orta yapının batı kubbesinin kasnağında bulunan filgözü camlardır. Çok rastlanılmayan cam örnekleri. Bunlar Osmanlı restorasyonları sırasında buraya süpürülmüş olmalıdır. Çoğu yeşilimsi, sarımsı tonlarda ortası göbekli camlar. '

BİZANS'TAN KALMA İLAÇ ŞİŞELERİ

Özgümüş, çalışmalarda kilolarca mozaik toplandığını, altınlı mozaiklerin ve opak yeşil mozaiklerin bulunduğunu bildirdi. 'Yapının etrafında külçe eritme yoluyla mozaiklerin ve pencere camlarının üretildiği bir cam atölyesinin olduğu muhakkaktır' diyen Özgümüş, bu atölyenin kilise inşaatında kullanılan cam malzemeyi temin etmek için kurulduğunu aktardı. Özgümüş, Pantokrator kompleksinin, dönemin en gelişmiş hastane binasına da sahip olduğu için kazılarda hastaneye ait olduğunu düşündükleri bazı cam objelerine rastladıklarını dile getirerek, 'Küçük kaseler, küçük şişeler, kavanozlar ve imbikler ilaç hazırlamak için veya tahlil yapmak için kullanılan aletler olabilir. Ayrıca günlük yaşam için gerekli olan kandiller ve kadehlere ait parçalar da bulundu' dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑