Başkan Zeytinoğlu, “Türkiye’nin ekonomik veriler bakımından yatırım notunun düşürülmesi kabul edilemez. Ekonomik gerekçeleri olmayan bu karar siyasidir” dedi
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin altına indirme kararına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Moody’s tarafından alınan kararın siyasi olduğunu düşünüyoruz. Ülke ekonomilerinde not düşürülmesine konu olacak ekonomik veriler; büyüme oranı, bütçe açığı ve cari açıktır. Ülkemiz tüm olumsuz koşullara rağmen, Avrupa ve OECD ülkeleri ile kıyaslandığında yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 3,1 ile başarılı bir performans göstermiştir. Diğer taraftan her ay gerilemeye devam eden yıllık cari açığımız Temmuz ayında 28,9 milyar dolara düşmüştür. Bütçede ise yılın ilk dokuz ayında 4,9 milyar TL fazla verdik. Bu verilerin derecelendirme açısından pozitif algılanması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Yabancı sermayeyi çekmede derecelendirme kuruluşlarının ülke değerlendirme notlarının önemli olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Ülkemize yabancı sermaye çekmek için derecelendirme kuruluşlarının verdiği not kuşkusuz önemli. Bu nedenle Türkiye’nin yapması gereken ekonomik reformların yanı sıra hukukun üstünlüğü ilkesine de uyumlu davrandığını göstermek olmalı. Kimi Avrupa ülkelerinde de zaman zaman uygulanan OHAL süreci zaten kısa sürede tamamlanacak ve 15 Temmuz’da vahşi bir askeri darbe girişimi ile karşı karşıya kalan Türkiye hızla normalleşecek. Bu süreçle birlikte yapısal reformlarla ekonomideki hamlelerin daha hızlı atılacağını düşünüyoruz” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası tarafından her ay açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı Eylül ayında yüzde 69,6 olarak gerçekleşti. Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranı Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan düşerken, bir evvelki aya göre 0,2 puan arttı.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerden, kapasite kullanım oranlarının geçtiğimiz yıl Eylül ayına göre 0,7 puan gerisinde kaldığını gördük. Bunun yanında firmalarımızın yüzde 61’i kapasitelerinin bir evvelki aya göre azaldığını belirtmişlerdir. Azalış nedenleri arasında bayram tatilinin uzaması, yıllık izin dönemi olması ve iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve belirsizliklere bağlı azalma gösterilmiştir” açıklamasını yaptı.
Firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 18’, Ekim ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının artacağını, yüzde 58’i ise bu miktarın değişmeyeceğini ve yüzde 24’ü azalacağını beklemektedir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 18’i dış piyasa siparişlerinin artacağını, yüzde 64’ü sipariş miktarında bir değişme olmayacağını ve yüzde 18’i azalacağını beklediklerini ifade etmişlerdir” dedi.